петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  КОЙ ЩЕ НАСЛЕДИ ПУТИН ПРЕЗ 2024? ПРЕГЛЕД НА ВЪЗМОЖНИТЕ КАНДИДАТИ. ПЪРВА ЧАСТ.

  Русия трескаво се готви за 2024 година – годината на президентските избори. След като си осигури промени в Конституцията, Путин практически „занули“ президентските си мандати и вече може да се кандидатира за още един президентски срок. В същото време обаче, е създаден и нов орган – Държавен съвет (Госсовет) който Путин може да оглави в качеството си на „Патриарх“ и сам да си назначи наследник. Между кремълските кланове вече се разгаря гореща битка за поста на Путин и тук, ще се опитаме да оценим шансовете на вероятните претенденти.


  Путин може да избере нов срок или да посочи заместник – и все пак, какви са рисковете при различните сценарии?
  Първо, недоверието към управляващата партия расте с бързи темпове – включително и към самият Путин. Вярно – в началото на управлението си Путин се ползваше с огромно доверие и много руснаци свързваха неговото име с надеждите за едно по-добро бъдеще. Това вече не е така. Все по-малко руснаци виждат в Путин надежда за по-добър живот.
  Първо – Путин излъга за пенсионната реформа. След многократни обещания, че пенсионната възраст няма да се променя, в крайна сметка възрастта се повиши до 65 години (при средна продължителност на живота на мъжете от 60 години), а реалните пенсии сериозно изостават от темпа на инфлацията.


  Второ – 7 години подред и реалните доходи, подобно на пенсиите намаляват. 20 милиона руснаци живеят под чертата на бедността по данни на Росстат. През 2021 общият дълг на населението към банките нарасна до рекордните 23 трилиона рубли.


  Трето – деградират обществените услуги. Закрити са стотици болници и е уволнен много медицински персонал. Системата на здравеопазване се доубива от пандемията – не достигат доктори, медицински сестри, консумативи. Русия е в челната тройка на държавите с най-голяма смъртност от COVID-19.
  В подобна обществена обстановка е много трудно да се удържа властта, особено след като си управлявал повече от 20 години и очевидно отговорността е лично твоя.


  Всичко това създава сериозни главоболия в Кремъл. През 2024 изборите трябва да се организират така, че резултатът да бъде приет безропотно – без възмущение и протести. Самият Путин твърди, че все още не е взел решение дали да се кандидатира за следващ президентски срок. Сигурно е, че в този случай Путин не лъже. Стремежа е да си остави множество опции, поле за маневри и решението да бъде взето в последния момент.
  Как Кремъл се готви за 2024? Какви карти и жокери има в тестето с карти на Кремъл? Кои са потенциалните наследници? И кой конкретно Путин би избрал?


  В началото на 2020 година, Путин предложи множество поправи в Конституцията, които звучаха повече като политически лозунги, и малко хора разбираха. За природата, за семейните ценности, ще споменем и Бог в Конституцията, за нравственото възпитание на децата и т.н. В тази връзка Кремъл решава да събере пъстра „работна група“ – експерти по промените в Конституцията – вкл. артисти, спортисти, дори казаци!? – хора, които едва ли имат задълбочени познания по конституционно право. Всичко това се оказа един цирк, димна завеса, която да отвлече вниманието от важните поправки, които да подготвят сцената за трансфера на властта през 2024 година.
  Важните поправки са, че Путин създаде за себе си две опции:

  1. Да се кандидатира за нов президентски срок. Любопитното е, че всеки друг президент би имал право само на два мандата, но за Путин – лично и само за него, това не важи.
  2. Да оглави новия супер-орган на управление – Държавния съвет (Госсовет). Това е държавен орган, който стои над всички останали власти в Руската Федерация, вкл. Съдебната и Президентската. Новият орган координира другите власти, определя основните насоки на вътрешната и външна политика, определя приоритетите на обществено-икономическото развитие и т.н. Главата на този орган ще бъде нещо като Патриарх на руската политика и администрация. Очевидно е, че ако Путин реши да не се кандидатира, той е създал за себе си тази длъжност на глава на Госсовет-а, която ще му позволи да си остане Началник на всички останали власти в Русия.

  И сега интересният въпрос – ако Путин реши да оглави Госсовет-а – кой ще бъде новият Президент? Кои са възможните, приемливи за Кремъл личности?


  Сергей Собянин


  Един от очевидните кандидати е Сергей Собянин – действащият кмет на Москва. Тази позиция му създава популярност и възможности да демонстрира управленски качества. Преди време неговата кандидатура беше почти сигурна за поста Министър Предстедател, но в крайна сметка Путин не го назначи. Собянин никога не е криел амбициите си – неговите PR-и открито го наричат „вторият човек в Русия“. Представители на т.нар. „системни“ или „придворни“ либерали го сравняват с Борис Елцин. Собянин заема подобна на кметската длъжност през 80-те години, но се обръща срещу комунистите и на вълните на народната подкрепа влиза в администрацията на Кремъл по времето на Елцин. Собянин винаги се е опитвал да се позицинира различно от останалите кремълски чиновници, създавайки си образ на прогресивен и про-европейски политик.

  Сергей Собянин и Владимир Путин в Москва
  Сергей Собянин и Владимир Путин в Москва

  Поразително, но негово е разрешението да се постави паметна плоча на лобното място на Борис Немцов, естесвено подчертавайки, че го прави по личната молба на Ксения Собчак. Въпреки всичко, сянка върху неговата либерална репутация хвърля безпрецедентната корупция, която се вихри в руската столица и която предизвиква гняв в цяла Русия. Практически Москва е разделена между мафиотски кланове, като всеки от тях си има представител в местната администрация. Комунални услуги, благоустройство, жилища и т.н. Московските чиновници тънат в разкош и без свян си пазаруват луксозни имоти. Например семейството на заместника на Собянин по жилищно-комуналното стопанство – Бирюков наскоро се сдоби с апартамент за половин млрд. рубли на „цветния“ булевард в Москва и с имение в Подмосковието. Естествено в Русия корупцията не е смъртен грях и обкръжението на Путин е многократно по-корумпирано. И въпреки всичко корупцията в Москва е проблем за кандидатурата на Собянин. За всеки един от неговите заместници e събрана поне по една папка, която може да послужи за мащабно криминално производство, където неминуемо ще изплува и неговото име. Силоваците също са против „либерала“ Собянин поставяйки под съмнение неговата лоялност и изтъквайки „заигравките“ с опозицията.
  Собянин е силна личност, с опит и със сериозни финансови възможности, което го прави много малко вероятен наследник. Причината е, че Путин цени съвсем други качества – най-важното от които е сто-процентовата лоялност. Собянин никога не е бил „свой“ – подобно на старите приятели от Петербург, с които се е обградил Путин.


  Михаил Мишустин


  Михаил Мишустин – действащият Министър Председател е пълната противоположност на Собянин. Мишустин има напълно безлична биография и преди назначението му през януари 2020 година, беше широко неизвестен за обществото. Той има кариера на чиновник – отговарял е за специалните икономически зони, за Кадастъра, за Данъчната служба и т.н.

  Михаил Мишустин и Владимир Путин

  Мишустин добре разбира отношенията началник-подчинен и изпълнява задачите без излишни въпроси – къде добре – къде зле. Мишустин никога не е участвал в избори и дори не е член на „Единна Русия“. Неговото назначение се възприема като чисто техническо. Някой, който да събере негативите след Димитрий Медведев, който от своя страна се сдоби с отрицателен рейтинг след множество гафове в управлението. Практически Путин си отглежда наследник – никому неизвестният чиновник, през 2024 може да бъде един чудесен „технически“ Президент. Послушен и изпълнителен.
  Проблемите с този кандидат обаче, започват именно с личния рейтинг. Правителството на Русия винаги е било „отстрелвано“ за туширане на социалните напрежения. Пропагандата много трудно ще успее да изчисти образа на бившия Министър Председател и да го оневини за нарастващата бедност и деградация на социалните услуги. Първата работа на Мишустин беше да обяви подкрепа за пенсионната реформа, което автоматически срина доверието на обществото. С приближаването на 2024 година тежестта на негативите от управлението и липсата на икономически ръст ще стават все по-големи. Мишустин е компромисна фигура. Той няма врагове и е приемлив за всички кланове. В политиката, ако нямаш истински врагове – то нямаш и истински приятели. Никой няма да тръгне на война с теб, но и никой няма да ти се довери. Една слабост е, че за този кандидат също има достатъчно данни за корупция, които могат да бъдат извадени на масата от конкуренцията. В крайна сметка, малко хора биха заложили на Мишустин – освен казаното дотук, той никога не е бил и близък приятел с Путин, което е решаващо.


  Алексей Дюмин


  Алексей Дюмин e интересна фигура в политическия живот на Русия. Понастоящем той е губернатор на Тулска област. Неговият път в политиката е специфичен, но специално в България има добре познат аналог – Алексей Дюмин е дългогодишен личен телохранител на Путин. Една отличителна черта на Путин е изключителната подозрителност, граничеща с параноя. Например на официални срещи и разговори, дори и в чужбина, Путин винаги пие от своя собствена чаша. Структурата, която се грижи за физическата безопасност на Президента наброява 60 хил. души – в нея влизат дори астролози, ясновидци и дегустатори на храна.

  Владимир Путин и Алексей Дюмин
  Владимир Путин и Алексей Дюмин

  На кого би се доверил най-много Путин? Логично на човек, който се е доказал отговаряйки за неговата лична безопасност 24/7. И други бивши телохранители са заемали губернаторски постове, но единствено Дюмин съумява да се задържи на този пост – вече цели 5 години. Този срок демонстрира политически потенциал. И не само това – наскоро Дюмин призна, че лично е ръководил операцията по поставянето на Крим под руски военен контрол. Той е ръководил отрядите на СпецНаз, които пристигат без опознавателни знаци и които поемат контрола върху важни стратегически обекти в Крим. (т.нар. „зелени човечета“)

  Дюмин е бил човекът, чрез който Путин в „ръчен режим“ е ръководил първата и най-рискована част от операцията по овладяване на Крим. За тази операция Дюмин получава и звездата „Герой на Русия“. Той е начело и на хокейната лига, където Путин играе хокей и където се обсъждат важни държавни въпроси. Дюмин е много логичен и очевиден кандидат с едно съображение – бидейки възпитаник на КГБ, Путин не обича очевидните ходове. Путин обича да сюрпризира и да взема решения напълно противоположни на тези, които всички очакват от него. Стилът на Путин прилича повече на шпионска игра, което не е изненадващо за държавен режим, структуриран повече като феодална мафиотска организация от типа на Коза Ностра, отколкото като система от независими демократични институции. Най-вероятно Дюмин се явява просто една отвличаща вниманието маневра.

  СЛЕДВА ВТОРА ЧАСТ.

  Източник: https://youtu.be/Nolha4f1Ncw

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss