четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Русия воюва с НАТО в Украйна? А във Виетнам? САЩ със СССР ли воюваха?

  Преди много десетилетия, през 70-те се разказваше следния виц:

  – Защо „виетнамските“ пилоти на изтребители се учат да управляват самолета с крака?

  – За да могат през цялото време с ръцете си да държат очите си „дръпнати“…

  Смисъла на вица е, че СССР полагаха всички усилия да създадат впечатление за пред света, че съветските изтребители се управляват от „виетнамци“. Истината беше, че в небето на Виетнам често се биеха съветски и американски пилоти. Но на земята американската армия никога не встъпи в сблъсък със съветския контингент.

  Виетнамски танкисти на фона на съветски танкове
  Виетнамски танкисти на фона на съветски танкове

  Наратива, че в Украйна Русия воюва с НАТО беше изобретен след като стана ясно, че Русия губи войната. След позорното бягство на руския агресор от Харковска област и от Херсон от края на 2022.

  Някак си е унизително да си признаеш, че „2-рата армия“ яде бой от малка Украйна. Виж! Ако се сражаваш срещу цялото НАТО – това вече е друго! Не, че е армията е прогнила от корупция и е разграбена..не! не, че са ни некадърни генералите – не, че сме агресор и мотивацията ни е ниска – просто противника на Русия е много силен!

  За консумация в дълбоката руска провинция, дори се твърди, че в Украйна воюва редовна американска армия и бойни части на страни-членки на НАТО и т.н. – типични за руската пропаганда фалшификати за вътрешна употреба.

  Ролята на СССР във войната във Виетнам
  Ролята на СССР във войната във Виетнам

  Всъщност „технологията“ на войната във Виетнам има много общо с Украйна. Ролите обаче са разменени. Във Виетнам САЩ са агресор, а СССР снабдява Северен Виетнам с стотици хиляди единици оръжие, танкове, техника, самолети. Във Виетнам има разположен и постоянен съветски военен контингент инструктори – 6000 офицери и 4000 войници.  

  Но никой и до ден днешен не му хрумва да твърди, че във Виетнам САЩ са воювали със СССР и затова са претърпели поражение!?

  Северен Виетнам получава от СССР приятелска „интернационална“ помощ под формата на две хиляди танка, седемстотин самолета, седем хиляди оръдия и около сто хеликоптера. Съветските инструктори изграждат непроницаема ПВО система над територията контролирана от Северен Виетнам и т.н.

  Победата във Виетнам обаче я извоюва виетнамският народ с много жертви и материална помощ от СССР, а не СССР сам по себе си.

  По същия начин и Украйна ще разгроми рано или късно руския агресор, но победата ще бъде лично нейна, а не на САЩ или НАТО.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss