петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Украйна получава от САЩ M142 HIMARS – какво е това и защо с условия?

  M142 HIMARS е реактивна артилерийска система за залпов огън. Системата се отличава с голям обсег на действие, висока точност, мобилност и скорост на презареждане.

  Висока точност

  Целите за поразяване от HIMARS се локализират от дрон, спътник или разузнавателен отряд на предна линия. Координатите се изпращат като гео-локация и HIMARS в автоматичен режим изчислява траектория на полет и изстрелва ракетите – една, две или всичките 6 или 12 заряда. Точността на поразяване е кръг с радиус 5 метра. За сравнение най-модерната руска реактивна артилерия поразява цели с макс. точност от 170 метра. Освен това, руската артилерия все още изпънява голяма част от изчисленията и насочването в ръчен режим.

  HIMARS ракетите могат да получат корекция на координатите за поразяване дори и по време на полет! – т.е. ако целта се е преместила няколко десетки метра в някоя посока или подобно, ракетите сами ще коригират треакторията си.

  Мобилност

  HIMARS е в състояние да получи координати, да спре, да се насочи в автоматичен режим, да изстреля ракети и да продължи по пътя си. Всичко това в рамките на минута или две. Т.е. системата ще е вече в движение още докато ракетите са в полет!

  Обсег на действие

  На картите по-долу може да се направи сравнение между руските реактивни и класически артилерийски системи (които се използват и от Украйна) и HIMARS. Разликата е огромна. Украйна би била в състояние да нанася удари на територията на Русия, Крим, кримският мост.

  Донбас - обсег на поразяване на класическа артилерия
  Донбас – обсег на поразяване на класическа артилерия
  Донбас - обсег на поразяване на M142 HIMARS
  Донбас – обсег на поразяване на M142 HIMARS

  По тази причина САЩ изиска изрично съгласие от Украйна да не нанася удари с HIMARS по руска територия или по окупирани територии от преди 24.02.2022 – т.е. Крим, Донбас и т.н. С оглед на ядрените заплахи на Русия „ако бъде нападната нейна територия“.

  На първо време Украйна няма да получи и пълният обем доставки. Нуждите за момента са поне от 50 броя такива системи.

  Скорост на презареждане

  Руските реактивни системи се презареждат за около 30 минути.

  HIMARS се презарежда за под 10 минути благодарение на това, че не се пълни ракета по ракета, а се презарежда целият „пълнител“ – маха се стария и се монтира новия – готов и зареден с ракети.

  Източник: https://ru.wikipedia.org/wiki/HIMARS

  Източник:

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss