петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Руската фрегата „Адмирал Макаров“ с „Калибър“: що за кораб е това?

  Една от най-новите фрегати на Черноморския флот на Руската Федерация – „Адмирал Макаров“, според съобщения в медиите, е била успешно ударена от украинската противокорабна система „Нептун“. По това време корабът се е намирал близо до остров Змейнии, където вече са забелязани руски самолети, а спасителни кораби се насочват в тази посока от временно окупирания Крим.

  Руската фрегатата „Адмирал Макаров“ е въоръжена с крилати ракети „Калибър“, с които руските фашисти обстрелват украински градове.

  Фрегатите „Адмирал Макаров“, „Адмирал Есен“ и „Адмирал Григориевич“.

  „Адмирал Макаров“ – е на въоръжение от 2017 г. Това е последният от трите кораба от проект 11356R, който е разработен в края на 2000-те като по-нататъшно развитие на съветския проект 1135 „Буревестник“.

  Кремъл е съсредоточил и трите фрегати от проект 11356R в Черно море и след ракетния крайцер „Москва“ те са най-мощните военни кораби на Руската федерация в района. Всички те носят имената на адмирали от предреволюционна Русия: „Адмирал Григориевич“, „Адмирал Есен“ и „Адмирал Макаров“.

  По непотвърдена информация още на 3 април „Адмирал Есен“ е обстрелян от ракетната система „Нептун“ с една ракета, която е засечена от ПВО на кораба, и е свалена преди да удари кораба. Фрагменти от противокорабна ракета все пак са причинили щети и корабът напуска района на бойните действия.

  На 5 или 6 май ударът на „Нептун“ по фрегатата „Адмирал Макаров“, според непотвърдена информация, е по-успешен. Съобщава се за изпратени в акваторията пожарно-спасителни кораби, което може да подсказва, че фрегатата е с тежки повреди и бедства.

  Кадри от горящата фрегата „Адмирал Макаров“

  Фрегати проект 11356R

  Фрегатите „Адмирал Макаров“, „Адмирал Есен“ и „Адмирал Григориевич“ са основните кораби, които осигуряват по-голямата част от огневата мощ на руския Черноморски флот. Това са сравнително големи, 125-метрови кораби с обща водоизместимост 4035 тона и автономност на плаване от 30 дни.

  За разлика от другите кораби на Черноморския флот, те имат балансирано и мощно въоръжение. Основният ударен комплекс е универсална ракетна установка с 8 ракетни шахти, от които е възможно да се изстрелват ракети „Калибър“.

  За защита от въздушни атаки тези кораби са оборудвани със зенитно-ракетната система „Штил-1“, модернизирана военноморска версия на Бук с разширена зона на действие до 50 км. Идентифицирането на цели на разстояние около 300 км се осигурява от радар тип „Фрегат-М2М“.

  ПВО в близкия периметър зона се осигурява от две бързострелни артилерийски установки АК-630М. Корабите имат и 100-мм артилерия А-190.

  Фрегатата има възможност за провеждане на операции срещу подводници, за което е оборудвана с 533-мм торпедни апарати и ракетна установка RBU-6000. За търсене на подводници, в допълнение към хидроакустичната станция, на кораба редовно присъства и хеликоптер от типа Ка-27ПЛ.

  Цялото управление на кораба се свежда до системата за бойна информация и управление „Требование-М“, чиито възможности, канализиране и скорост на реакция предизвикаха критики дори сред самите руски военни. Екипажът е съставен от 180 души.

  Характеристики на фрегата „Адмирал Макаров“ проекта 11356Р

  Водоизместимост : 4035 т

  Дължина : 124,8 м

  Ширина : 15,2 м

  Обща двигателна мощност : 22396 кВт

  Скорост на икономичен ход : 14 възела

  Максимална скорост : 30 възела

  Максимална далечина на плаване : 4850 морски мили

  Автономност на плаване : 30 дни

  Екипаж : 180 души

  Основно въоръжение: 8 ракети „Калибр“

  Източник: https://www.unian.net/war/admiral-makarov-podbit-kakoy-korabl-okazalsya-bit-ukrainskimi-raketami-novosti-vtorzheniya-rossii-na-ukrainu-11815518.html

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss