четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  11 години Русия така и не успя да завърши дрона „безаналог“ „Алтиус“…

  През 2011 г. Русия започна да разработва свой собствен боен дрон “Алтир”. Изминаха цели единадесет години и руските конструктори успяха да създадат само единичен прототип на изделието.

  През това време дронът получи ново име – „Алтиус“. Традиционно руснаците твърдят, че техният дрон няма аналози в света. Дронът обаче се предлага в един единствен екземпляр, който стигна само до етапа на множество летателни и огневи тестове, които успява да завърши успешно.

  Връстник на „Байрактарите“, но силно изостанал в развитието си…

  Разработката на „Алтиус“ започва през същата година, когато започва създаването и на Байрактар TB2. Но докато турският боен дрон участа активно в бойни действия в Украйна и другаде от години, руският „безаналогов“ аналог прави първия си тестов полет едва през 2018 г. Летателните тестове първоначално бяха планирани за 2014 г., но са отлагани няколко пъти.

  В началото на проекта разработчик на дрона е частното конструкторско бюро „Сокол“. (сега конструкторско бюро „М.П. Симонов“) Частната компания бъзро става обект на бандитски интереси и апетити за превземане от руски силоваци и държавни чиновници. Собствениците на бюрото отказват „справедливите“ оферти доброволно да предадат компанията си на посочени от силоваците подставени лица.

  Съответно – ответните действия на рекетьорите не закъсняват. Главният конструктор бива изпратен в затвора по изфабрикувани обвинения в корупция, а разработчикът на двигателя RED A03 / V12 – В. Райхлин емигрира в Германия.

  След елиминирането на оригиналният конструкторски екип, проектът е предаден за довършване на Уралския завод за гражданска авиация.

  Нова порция тестове на летателният апарат се правят през 2021 година – включително и с употреба на боеприпаси въздух-земя. И до момента не е известна дата за начало на серийното производство. Сигурно е, че санкциите след началото на войната силно затрудняват или правят невъзможно серийното производство. Вероятно много малка, или никаква част от електронните компоненти на апарата са руско производство.

  Руски боен дрон "Алтир" в полет
  Руски боен дрон „Алтир“ в полет

  „Алтиус“ е най-големият и с най-голям обсег на действие дрон, разработван в Русия. Размахът на крилата на апарата е 28.5 м, дължината е 11.6 м, теглото при излитане доближава 7 тона.
  Той е в състояние да патрулира район в продължение на 48 часа на височина до 12 хиляди м. Крейсерската скорост е 150-250 км/ч. Радиусът му на действие е около 10 хиляди км.

  „Алтиус“ е способен да изпълнява пълен набор от разузнавателни задачи с помощта на оптични, радиотехнически и радарни средства. Дронът може не само самостоятелно да намира цели в морето и крайбрежната зона, но и да насочва боеприпаси в реално време и да проследява резултатите от нанесените удари.

  В бъдеще дрона ще може самостоятелно да поразява надводни и наземни цели с управляеми или неуправляеми бомби и ракети, което ще му позволи да се бори с различни морски цели, включително големи кораби – разрушители, крайцери и др.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss