четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Британският Challenger 2 много трудно ще достигне фронта

  Великобритания се ангажира да достави рота от 14 свръх-тежки танкове Challenger 2 за нуждите на украинската армия.

  Украински екипажи за танковете ще преминат 6-седмичен курс на обучение в Обединеното Кралство. 

  За съжаление, техническите аспекти на физическата доставка на британските Challenger 2 предизвикват доста въпроси сред експертите. Няма яснота как танковете ще достигнат фронта.

  Танка е с тегло от 64 тона (без боекомплект и модули и 75 тона + боекомплекта) и габарити превишаващи съветските нормативи, по които са строени всички мостови или железопътни съоръжения в СССР. Конкретно ширина на ЖП тунели и мостове или товароподемност на шосейни мостове.

  Норматива за съветските танкове е бил около 50 тона. СССР се отказва от производство на тежки танкове още в началото на 50-те на 20в. за сметка на свръх-производство на евтини леки и средни танкове. Последният съветски тежък танк е бил ИС-7 с тегло от 68 тона заедно с боекомплекта. Една от причинте е била, че ИС-7 е бил невъзможен за транспорт през съветската система на ЖП транспорт. Както тогава, така и сега съветката/руска армия е изцяло зависима от ЖП транспорта.

  Най-модерният руски танк Т-90М Прорыв е с тегло от 46 и съответно 48 тона с боекомплекта.

  Доставка по въздуха до фронта също би била много проблематична или невъзможна. Вероятно става дума за създаване на прецедент на доставка на танкове за Украйна и оказване на натиск върху Германия за техните Леопард 2.

  Въпросните британски танкове вероятно ще бъдат доставени да речем в близост до полската граинца за охрана на Лвов например или подобни задачи.

  Богдан Велински.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss