петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Сделка?! Запорожката АЕЦ срещу нефтопровода „Дружба“?

  По материали на Meduza.ru

  На 1 декември Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руската армия се изтегля от някои части на анексираната Запорожка област, както и че се готви евакуация на сътрудниците на окупационната администрация.

  В тази връзка близък до Кремъл източник на „Медуза“ твърди, че Русия е готова на преговори за обмен на контрола над Запорожката АЕЦ срещу гаранции за преноса на руски петрол по нефтопровода „Дружба“, който преминава през украинска територия и снабдява с руски петрол държави от Централна Европа като Унгария например. По „Дружба“ вървят около 1/3 от всички доставки на руски петрол за Европа.

  Преди войната Запорожката АЕЦ произвежда около 1/4 от електроенергията на Украйна и е под руски контрол от самото й начало.

  Москва може да предаде контрола на АЕЦ-а на МААЕ или дори директно на Киев.

  Електропреносната мрежа и производството на електроенергия в Украйна е сринато поне наполовина в резултат на масираните терористични удари от страна на Русия с ракети и ирански дронове.

  На 28 ноември шефът на „Укренерго“ Владимир Кудрицкий заяви, че ако Запорожката АЕЦ заработи на 100% и е под украински контрол, то „с много голяма вероятност“ в страната недостигът на електроенергия ще бъде преодолян.

  Запорожката АЕЦ
  Запорожката АЕЦ

  Според източници на „Медуза“, близки до Кремъл и руското правителство, в замяна на изтеглянето на войските от атомната електроцентрала руските власти очакват да получат гаранции за транзита на петрол и газ през Украйна. Продажбата (на нефт и газ) е много важна за руския бюджет“, пояснява източникът.

  Наред със санкциите, които утежняват търговията и оскъпяват преноса по море (например застраховката на танкерите) руският петрол вече се сдоби и с пределна цена от $60 на барел. От понеделник на танкерите вече няма да бъде разрешено да внасят руски суров петрол в Европа, а ценовият таван има за цел да затрудни заобикалянето на санкциите чрез продажба в страни извън ЕС. Китай и Индия, например, не са ограничили вноса на руски петрол, но според плана на ЕК на европейските застрахователи ще бъде забранено да покриват разходи на танкери, които превозват петрол на цени над $60 за барел.

  В момента за Русия е важно да има кой поне да „ги отървава“ от добития петрол (без значение от цената), защото ако добивът спре, то поради технологични и технически особености, голяма част от кладенците няма да могат заработят отново.

  Говорителят на президента Путин – Дмитрий Песков в кореспонденция с „Медуза“ отхвърли възможността за подобна „сделка“ за Запорожката АЕЦ.

  Това нищо не означава, защото когато Песков „категорично опровергава“ нещо, то се е доказало, че абсолютно винаги лъже.

  В същото време източници на „Медуза“ и близки до Кремъл твърдят, че през зимата руската армия ще започне нова мащабна офанзива в Украйна. Москва умишлено намеква (почти ежедневно) за възможни преговори и „сделки“ с Украйна с оглед печелене на време и подготовка на максимален брой мобилизирани руснаци за пушечно месо.

  Източник: https://meduza.io/feature/2022/12/02/rossiyskie-voyska-mogut-uyti-s-zaporozhskoy-aes-utverzhdayut-istochniki-meduzy-blizkie-k-rukovodstvu-rf

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss