понеделник, април 15, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Кой, как и защо взриви Северен поток 1 и 2? Пълен анализ на фактите.

  Краткия отговор на въпроса е в края на материала. Пълното изложение на известните факти и кратък анализ – по-долу:

  Източник: https://youtu.be/8ARsaUSkr0g

  Какво е било взривено преди около 5-6 месеца?

  На дълбочина 70-80 метра са взривени двете тръби на Северен поток 1 и едната от двете тръби на Северен поток 2. Разследването показва, че втората тръба от Северен поток 2 не е била дори минирана и е оставена съзнателно непокътната.

  Какво представляват тръбите на Северен поток 1 и 2?

  Тръбите на всеки един подводен газопровод са изработени от много специален вид стомана с дебелина 4-5 сантиметра. Отделно се добавя и външен слой бетон с дебелина 10-15 см. Тръбите са предвидени да издържат на удар от потъването на средно голям кораб и да издържат налягането на големи дълбочини.

  Тръби за газопровода Северен поток 2
  Тръби за газопровода Северен поток 2

  Какво се изисква за успешна операция от подобен род?

  1. Точни познания за трасето на газопровода и техническите характеристики на тръбите. Практически това са знания, които се притежават само от строителя на газопровода – Газпром.
  2. Специален плавателен съд за работа на големи дълбочини.
  3. Малка подводница или спускаем апарат с механични манипулатори.
  4. Плавателен съд оборудван с кран – заради голямото количество експлозив и експлоатацията на спускаем апарат.
  5. Високо специализирани и опитни водолази. Практически водолази способни да работят на такива дълбочини, с опит в експлоатацията на газопроводи или петролни платформи, с опит с работа с експлозиви и спускаеми апарати. Такива специалисти в Европа вероятно се знаят по списък. Логично, специалисти с посочените по-горе изисквания най-лесно се намират в редовете на професионалните военни.
  6. Барокамера за удобство, бързина  и ефективност на работата на водолазите. В противен случай, всяко изплаване отнема часове заради кесонната болест.
  7. Пораженията по тръбите подсказват използването на голямо количество експлозив. Една от тръбите е сериозно повредена в участък от 250 метра. За постигането на  такъв ефект, количеството взривно вещество се оценява на около 1 тон тротил за трите тръби.
  8. Специални взриватели и техника, която да сработи на голяма дълбочина и предизвика взрив. Подобни неща определено не се продават по магазините.
  9. Доверено пристанище и канал за доставката на 1 тон експлозив. Използването на европейско пристанище за целта граничи с фантастиката.

  Слона в стаята

  Всички бяха много озадачени след инцидента със Северен поток. Имаше много коментари, въпроси без отговор. А всичко е било много просото. Защо никой не провери дали около това време е имало маневри на руският Балтийски флот? Оказва се, е имало, и то 5 дни преди инцидента, в същия район с участие на мини-подводница и с отработване на подводни операции. Информацията е публична и оповестена от руското Министерство на отбраната.

  Съобщение на руското Министерство на отбраната за маневри на Балтийския флот 21.09.2021
  Съобщение на руското Министерство на отбраната за маневри на Балтийския флот 21.09.2021
  Съобщение на руски медии за командно-щабно учение на Балтийския флот 19.09.2021
  Съобщение на руски медии за командно-щабно учение на Балтийския флот 19.09.2021

  Разследване на DW за обстоятелствата около взрива и руските военноморски маневри в района: https://www.dw.com/ru/pered-vzryvami-na-severnyh-potokah-tuda-napravlalis-voennye-suda-rf/a-65119895

  Поне 3 руски военноморски съда са напуснали военноморската база в Калининград и са се насочили на запад – един от тях е SS-750, който е оборудван с мини-подводница. През втората част от деня на 21 септември корабите са предали данни за местоположението си.

  „Украинската връзка“

  Версията за яхтата, която е била наета от фирма имаща връзка с Украйна и която е била в района на взрива беше широко раздухана от руската пропаганда.

  Снимка на яхтата „Андромеда“ има по-долу – сами преценете дали е възможно съд от този клас да осъществи толкова сложна операция.

  яхтата "Андромеда"
  яхтата „Андромеда“

  Версията САЩ и НАТО

  Първо е много съмнително и неясно защо САЩ или още повече НАТО ще искат да отрежат снабдяването с газ на Европа. Ако САЩ искаха да доминират пазара на ЕС чрез газови доставки – защо едва сега се сетиха да атакуват руските газопроводи? В случай, че е имало подозрителни  американски кораби в района (със съответните характеристики и оборудване) – мислите ли, че при наличие на руски маневри в дните около инцидента съответните доказателства нямаше да са моментално поставени на масата?

  Не САЩ, а Русия са разполагали с военноморски съдове, персонал и всичко необходимо в района на взривовете за провеждане на успешен саботаж на газопроводите.

  И накрая предвид на изложеното до тук могат да се направят следните силно вероятни изводи:

  Кой взриви Северен поток 1 и 2? – краткият отговор е руският Балтийски флот по време на публично обявени 5 дни преди инцидента морски маневри и по решение на Владимир Путин.

  Интерес от този взрив има и Газпром, който ще избегне съдебни искове по спрените газови доставки преди зимата посочвайки като причина „форсмажор“.

  Веднага след взривовете Газпром предложи бързо лицензиране на четвъртата тръба  от Северен поток 2, която Германия отказваше да лицензира преди това. Четвъртата тръба, която кой знае защо „някой“ беше удобно оставил цяла и невредима?! Германия отказа лиценз въпреки идващата зима.

  Самият Путин демонстрира на Европа и колко е уязвима европейската подводна инфраструктура. Взривовете съвпадат с откриването на газопровод, който свързва Полша с Норвегия – BALTIC PIPELINE. Русия може безкрайно и относително безнаказано да се занимава с подводни диверсии на тръбопроводи, кабели и др.

  Способностите за подводни диверсии са много по-реална и изпълнима заплаха в сравнение с ядрени удари. Използването на ядрено оръжие е нещо, за което Русия и самият Путин ще бъдат моментално и жестоко наказана от цял свят – включително и от Китай.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss