четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Очакваната продължителност на живота на руския мъж падна до нивото на Хаити.

  В Русия се развива демографска криза, пише The Economist. За последните три години пандемия, война в Украйна и последвалото бягство на млади руснаци Русия губи около два милиона души. Очакваната продължителност на живота на младежите на възраст 15 години днес намалява с почти пет години, което е съизмеримо с Хаити. Друга шокираща статистика е, че броят на родените през април 2022 г. в Русия не надвишава показателите за месеците на хитлерситка окупация през Втората световна война.

  Русия се превърна в страна с нива на смъртност от Третия свят.

  Списанието оценява свръх-смъртността в Русия за периода 2020-2023 г. на 1,2-1,6 милиона души, а като се вземат предвид руснаците, загинали във войната в Украйна и напуснали страната, загубите на население надвишават очакваните с 1,9-2,8 милиона души. Това е по-лошо, отколкото през първите 10 години на века, когато населението на страната намаляваше с около половин милион годишно, уточнява изданието.
  Ако вземем данни само за мирни години, броят на регистрираните раждания през април 2022 г. е най-нисък от 18 век насам, каза пред изданието демографът Алексей Ракша.
  От друга страна, поради загиналите мъже във войната в Украйна и бягствата в чужбина, разликата в половата структура на руското население се е увеличила: сега жените в Русия са повече от мъжете – с поне едни 10 милиона.
  И Коронавирусът нанесе сериозен удар върху демографията. Според списанието Русия вероятно е на второ място след Индия по смъртност от него: 850-1100 смъртни случая на 100 хиляди души.
  Сред народите на Русия, най-големият спад на населението се наблюдава при етническите руснаци, чийто дял в националната структура на страната спада от 78% на 72%. „Толкова за хвалбите на Путин за разширяването на „руския мир“, пише The Economist.
  Намаляването на дела на руснаците увеличава тежестта върху останалите националности по време на пролетната мобилизация. Това може да попречи и на плановете на Министерството на отбраната да увеличи размера на армията в рамките на три години.
  Населението на Русия, според ООН, може да спадне до 120 милиона души, ако сегашните тенденции се запазят.

  Източник:

  https://www.agents.media/demographic-tragedy-economist/

  https://www.economist.com/europe/2023/03/04/russias-population-nightmare-is-going-to-get-even-worse

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss