четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Как да разговаряме с жертви на пропагандата

  Пропагандата на злото винаги е много по-успешна защото се концентрира на нещо лошо, а лошото чисто еволюционно е много по-важно за хората от доброто. Когато има заплаха се изисква реакция – съответно с оглед на оцеляването хората са чувствителни към лошите новини, конспирациите и недостатъците.

  Руската машина за пропаганда владее до съвършенство изкуството да продава изкривени и манипулирани версии на реалността.

  Пропагандата и фалшивите новини са успешни, защото въздействат на емоционално ниво. Хората действат в ежедневието си под въздействие на емоциите много по често, отколкото предполагаме. Това е еволюционна характеристика помагала ни хиляди години във физическото ни оцеляване.

  Хората също така предпочитат да вярват и подбират новини (истински или фалшиви), да вярват на наративи, на обяснения, които пасват на собствената им представа за света. Така се получава чувство за подреденост, предвидимост и контрол.

  В последните 15 години България е подложена на масиран и непрекъснат поток „алтернативни факти“ от руската версия за света. Българите са особено податливи на руската пропаганда. Много десетилетия, от най-ранна възраст децата са захранвани с легендата за нерушимата българо-съветска дружба, за руските „освободители“, за могъщата и непобедима Русия.

  Друга група българи поддържат руската версия на реалността не от любов към Русия, а от омраза към Америка, ЕС, НАТО, демокрацията, човешките права, либерализма, от симпатии към диктатурата и здравата ръка. В техните представи руска победа в Украйна би била разгром и възмездие за ЕС и САЩ. Възмездие например за това, че те самите живеят сносно на запад, но са обслужващ персонал и ще си останат такива.

  Знакови проводници на руска пропаганда в България
  Знакови проводници на руска пропаганда и фалшиви новини в България

  Първо: Преди да влезете в спор с някой преценете дали си струва. Вероятността да го убедите е малка, а вероятността да развалите отношенията си голяма. Промяна в базови разбирания и вярвания е трудна в мирно време – какво да кажем за времената на война?

  Второ: Не правете грешката да си мислите, че вие и човекът отсреща възприемате света еднакво, ако той или тя е бил изложен с години на руска пропаганда. Т.е. не мислете, че с изложение на подходящите примери и факти, с изобличаване на очевидни логически пропуски, с примери на конкретни тотални измислици ще постигнете нещо.

  Трето: Разобличаването на фейкове, конспиративни теории, логически грешки, митове и легенди в руската версия единствено извиква раздразнение и негативни емоции у събеседника. Разговорът отива в задънена улица защото предизвиква стрес, който вика емоциите и всички усилия отиват напразно.

  Четвърто: Логиката е първата жертва на пропагандата. За пробиване на стената създадена от руската пропаганда трябва да се използват емоциите.

  Пето: Безсмислено е да изпадате в аргументи защо руската агресия е престъпна, непредизвикана, вероломна. Каква е истинската същност на руската държава и диктатурата на Путин. Няма смисъл.

  Шесто: Във връзка с войната трябва да се акцентира на убитите деца и майки, осакатените и убити войници от двете страни, на разрушените градове, на страданията, на последствията от войната за България. Практически животът на всички се преобърна заради един луд с мания за величие.

  Седмо: Трябва да се намери една обща отправна точка за по-нататъшен разговор. Подобна точка може да са последствията от войната за всички –за руснаците, за украинците, за българите.

  Осем: Не се опитвайте да обхванете всички нюанси на събитията. Човешкият мозък обича простите обяснения. По тази плоскост винаги се стига до любимата опорна точка на руската пропаганда – „не всичко е еднозначно“ и „има и други гледни точки“.

  Девет: Аргументът – повярвайте ми защото аз съм информиран и образован, а вие сте лековерни тъпаци, полезни идиоти, смешници, функционално неграмотни (дори и да е вярно) има катастрофален ефект.

  Руската пропаганда не рекламира начин на живот, някаква нова идеология, нито култура, или руски постижения и прогрес. Руската пропаганда се фокусира върху реални и измислени проблеми на западните общества и търси конфликт и дестабилизация в свой интерес.

  Пропагандата на доброто много по-трудно достига до мнозина защото е скучна, шаблонна, обикновена, без сензации, без магически решения, понякога снобска, изискваща базови знания и грамотност.

  ZЛO MUST DIE
  ZЛO MUST DIE

  Източник: https://www.youtube.com/watch?v=jIkykFKVlAM

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss