четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  „Генетично насочено био-оръжие? Не е възможно да са толкова неграмотни“

  Източник: НОВАЯ ГАЗЕТА

  Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че по време на „специалната операция“ в Украйна са станали известни „подробностите на проекта UP-4, който е бил реализиран с участието на лаборатории в Киев, Харков и Одеса… под прякото ръководство на специалисти от САЩ“. Целите на проекта били „да се проучи разпространението на особено опасни инфекции“ (списък от 16 патогена) и „да се създадат биоагенти, способни селективно да заразяват различни етнически групи от населението“. Като част от тези разработки украинците били предали на САЩ „повече от 140 контейнера“ с бълхи и кърлежи. Предполага се, че паразитите се имплантират в прилепи, които да разпространяват болести. Освен прилепите – прелетните птици и влечугите също е трябвало да бъдат носители на биологично оръжие.

  Накратко, Киев разработвал специално биологично оръжие, насочено изключително към руснаците. Вероятно хитрите украинци, под ръководството на американците, учат прилепи, птици и влечуги да четат, за да проверят паспорта на жертвата, преди да предадат инфекцията. В противен случай не е ясно как бактерия или вирус биха могли да различават ДНК на руснаци от ДНК на украинци или жители на Европа.

  Също така от историята помним и кои имаха фиксация на тема расови характеристики. Тези фантазии доведоха до Втората световна война и концлагерите.

  Съобщението на Министерството на отбраната предизвика голям отзвук в световната общност на биолозите и те пуснаха съответна петиция на change.org. Същността на „ужасния“ проект UP-4 е разкрита от един от авторите на петицията – съветски биолог живеещ в САЩ, водещ изследовател в Центъра за биотехнологична информация на Националния здравен институт на САЩ – Евгений Кунин.

  Евгении Кунин
  Евгении Кунин

  – В разкритията на Министерството на отбраната на Руската федерация наистина ли се виждат признаци, че бактериите са били използвани за биологично оръжие? Как бихте тълкували тези документи?

  Тези документи могат да бъдат разбрани по един от двата начина. Първият е пълен фалшификат, тогава те не отразяват абсолютно нищо, а са просто измислени. Второто е, че те наистина отразяват реални действия, но тези действия са извършени от епидемиологични лаборатории под легитимен предлог. И те са напълно разбираеми в условия, когато наоколо се водят военни действия. Ако ракета може да порази лабораторията всеки момент, тогава унищожаването на потенциално опасни култури е правилната идея. Разбира се, те не представляват никаква апокалиптична опасност, но могат да създадат местно огнище.

  Всъщност унищожаването на колекции от патогени е обичайна рутинна процедура, която редовно се извършва в биолаборатории, тъй като щамовете не траят вечно. В противен случай лабораторията не би могла да работи безопасно. Това става съгласно съответните специфични протоколи. Не се изхвърлят в тоалетната, не се изсипват в кошчето, прави се в безопасна среда, за да няма течове. Ако наистина са били унищожени в Украйна на 24 февруари, ако документите са истински, тогава не знаем дали са го направили прибързано или по рутинен начин, това изобщо не е очевидно от документите.

  Защо патогените са били в тези лаборатории, преди да бъдат унищожени?

  Те са там просто защото, например, чумата е така наречената зооноза. Тоест заболяване, което продължава да съществува в популациите на определени животни. Епидемиолозите наблюдават това и съответно, разбира се, имат тези култури в своите лаборатории.

  Всичко това няма нищо общо с производството на биологични оръжия. Дори и въпросните документи да са истински.

  – Наистина вярваме на Министерството на отбраната на Руската федерация. То не може да лъже.

  Така да бъде. Тези документи не говорят за някаква престъпна или дори просто осъдителна дейност.

  – Документите изброяват доста специфични патогени. До каква степен тези бактерии могат да бъдат подходящи за разработването на оръжия?

  Опити да се използват някои от тези бактерии за създаване на оръжия теоретично — теоретично! – може да се направи. Но за това е необходимо не само да ги има тези култури, но да ги има в много специфична форма, за да могат да се разпространяват. Между другото, отбелязвам, че опити за производство на оръжия на базата на туларемия и бактерии от антракс бяха правени и в Съветския съюз. Тези опити бяха изключително неуспешни, за щастие. Никак не е лесно да се направи и сега.

  – Ешерихия коли е сред бактериите, които украинското „биологично оръжие“ е трябвало да разпространи. Подходящ ли е този щам за производство на оръжия?

  Някой фантазира конспирации за малограмотни, а ние обсъждаме… Ешерихия коли е бактерия, която живее в човешкото тяло. И като цяло във всяка среда, във всяка канализация има тонове от нея. Разбира се, има патогенни щамове на Escherichia coli, в изключително редки случаи те могат да причинят нещо сериозно, но като правило това е безобидна диария. Ешерихия коли се разпространява изключително по хранителен път – тоест чрез храна и вода.

  – Правилно ли разбирам, че за да се използва срещу врага, не е необходимо да се разработва в мрежи от лаборатории?

  Какво оръжие?! Само безнадежден идиот, а не бактериолог, би се опитал да направи бактериологично оръжие от Escherichia coli.

  – ОК, Escherichia coli очевидно не става – но в списъка има Staphylococcus aureus. По времето на СССР родилните домове бяха пълни с този щам и всички много се бояха.

  Staphylococcus има и патогенни щамове, които са опасни за новородените. Дори ще добавя: има щамове, които са устойчиви на всички антибиотици в света. Следователно във всяка повече или по-малко развита страна микробиологичните лаборатории работят с някакъв вид бактерии, включително и опасни такива. Абсолютно нелепо е да се подозират всички, че се опитват да създадат оръжия от бактерии. Или тогава трябва да се затворят и унищожат всички лаборатории по света, включително и в Русия.

  Карта с украинските био-лаборатории финансирани от САЩ
  Карта от презентацията на Министерство на отбраната на РФ с украинските био-лаборатории финансирани от САЩ

  Защо САЩ са финансирали работата на украинските биологични лаборатории? И не са го крили, списъкът е на сайта на посолството на САЩ в Киев.

  Съединените щати помагаха на няколко украински лаборатории. И колкото и парадоксално да ви се струва, те им помогнаха да работят на ниво BioSafety 2. Това ниво не е високо, но е необходимо например за всяка работа с коронавируси.

  Съединените щати оказаха помощ на Украйна по време на пандемията за създаване на безопасни и добре организирани диагностични и епидемиологични лаборатории.

  – Подобен проект беше финансиран от САЩ и в Русия, той се наричаше МНТЦ – Международен научно-технологичен център. Според неговите програми научни институти работеха в сдружението „Биопрепарат“, което се занимаваше с разработването на биологично оръжие.

  Вие знаете за това?

  – Това отдавна не е тайна, описано е в открити източници, в книгата на Канатжан Алибеков, бивш зам.-директор на „Биопрепарат“, който по едно време замина за САЩ. Между другото, „Биопрепарат“ не включваше нито един институт на територията на Украйна, но в него беше включен новосибирският „Вектор“, който дълго време също работеше по програмите на МНТЦ.

  Това е описано не само от Кен Алибек. В тази и други лаборатории наистина бяха направени сериозни опити за разработване на биологични оръжия. След разпадането на СССР, Америка финансира такива институции само и само там да не се разработват био-оръжия.

  Съединените щати имаха две задачи в тази ситуация. Първото е да се погрижим подобни усилия да бъдат спрени. Второто също е много важно и много по-актуално: биолозите са работили, работят и ще продължат да работят с патогени и, както казах, трябва да се гарантира безопасността на тяхната работа. Защото течовете се случват независимо от опитите да се създаде нещо забранено или безобидно. В тази връзка американски специалисти си сътрудничиха и с украински лаборатории, и с руския „Вектор“, и с много други институции.

  – Министерството на отбраната назовава точно онези култури, с които е работил „Биопрепарат“. Дали това се дължи на факта, че тези бактерии са най-подходящи за разработването на оръжия?

  Само за разработването на оръжия тези бактерии са много неподходящи. Разбира се, може да се мисли в тази посока, защото те също са патогени. Но просто не стават за оръжия. Защо Министерството на отбраната ги назовава тогава? Мисля, че те имат предвид само онези култури, които познават още от съветско време. Ако сега някой наистина се замисли за биологични оръжия, щеше да използва вируси, а не бактерии.

  – Защо?

  Общо взето, наистина не искам да говоря за това как правилно да се направи биологично оръжие. Но вирусите се разпространяват много по-лесно, те са много по-стабилни, много по-лесно се получават в големи количества, които са удобни за разпространение.

  – Вируси, според Министерството на отбраната на Руската федерация, са били използвани и в Украйна. И пандемията от коронавирус е била пусната не от китайците, а от украинците, насочвани от Съединените щати. Те разпространяват заразата с помощта на птици и прилепи.

  Това твърдение вече е за Психиатрията. Все още можем да обсъждаме бактерии, но тук… Човек можеше да се смее, ако всичко това не беше толкова драматично.

  Разпространението на вируси с помощта на прелетни птици, някакви патки… Разбирате ли, че такива неща е смешно да се обсъждат? Това е някаква гротескна дистопична фантазия.

  И наистина бих искал да видя експерти от Министерството на отбраната, които разпространяват тези твърдения: как биха работили в лаборатория с прилепи за да ги заразят, да изолират вирус от тях… Ще ми е много интересно да разгледам брилянтната технология на тези „учени“. Резултатът от тяхната работа би бил много любопитен.

  – Също и с помощта на гущери.

  Гущери?!

  – Влечуги. Украинците са изобретателни и коварни.

  Птиците и влечугите вече са психиатричен случай. Споменах прилепите не случайно, защото може да има поне някаква истина зад това. Но… Разбира се, пожелавам всичко най-добро на Украйна. Но трябва да призная, че там микробиологичната наука и особено вирусологията не са на високо ниво. Това дори не е Русия, въпреки че в Русия нивото на микробиологията също не е кой знае какво в момента.

  – Забравихте: затова американците се загнездиха там.

  Говорите за тези неща, сякаш приемате тяхната алтернативна реалност. Разбирате ли какво е параноя?

  – Много хора, след като научиха тази история, най-накрая разбраха откъде идва коронавирусът. В Ставрополския край, например, споделиха, че американците пръскат коронавируса от хеликоптери. Вярвате или не, по това време над нас всъщност летеше хеликоптер.

  Американски?

  – Нямаше маркировка. Украински, вероятно.

  Запомнете едно моля: никой все още не е създал биологично оръжие от бактерии. От вируси – да, има създадени образци. Съветският съюз постигна резултати, но, за щастие, не го приложи. Ако говорим за бактерии, ако някой се опита да ги използва, вероятно това ще бъде антракс.

  – И ето го: има го и в списъка на Министерството на отбраната. Казвате, че никой не е създавал оръжия от бактерии, но и не ти трябват специални лаборатории за това.

  Да, в САЩ през 2001 г. луд терорист изпрати лиофилизирана (на прах) култура на антракс до няколко медии и сенатори, които по някаква причина смяташе за свои врагове. И това беше пример за бактериологично оръжие, базирано на антракс: 22 души бяха заразени, пет от тях загинаха. Това не може да се нарече значителен ефект.

  През 1979 г. в СССР, в Свердловск, имаше истинска епидемия от антракс поради небрежност в затворена военна лаборатория, която се занимаваше с производство на оръжие. Първата смяна работниците решила, че втората смяна ще смени филтъра във въздуховода, а втората смятала, че първата смяна го е направила, в резултат на това спори изтекоха през замърсения филтър.

  Наистина беше сериозно. Да, при антракс такива неща са възможни. Но това е единствената от споменатите бактерии във връзка с украинските лаборатории, за която човек би си помислил, че някой се опитва да я използва като биологично оръжие. Но тогава културата ще трябва да се отглежда в голям мащаб и да се подготви по определен начин. Това изисква специална лаборатория. А този, който прави изводи въз основа на документи за унищожаването на бактериите, трябва да е или абсолютен лаик, или параноик. Освен това, това са документи за унищожаването на напълно невинни бактерии, като ешерихия коли.

  Министерството на отбраната на Руската федерация също назова патогените на дифтерия, туларемия, чума, холера и други ужасни болести.

  И всички те, повтарям, са налични в почти всяка епидемиологична или микробиологична лаборатория. По очевидни причини: те са изолирани от природата, те трябва да бъдат наблюдавани. Никой не е отменил презумпцията за невинност, тя важи и за учени във всяка страна. Или да затворим всички подобни лаборатории?

  Да се ​​върнем в Средновековието.

  Точно!

  Предпазни костюми в био-лаборатория
  Предпазни костюми в био-лаборатория

  – Какви признаци трябва да има в документите от лабораторията, за да кажете със сигурност: там бактериите са използвани за научни цели, а тук – за военни? И като цяло има ли разлика в технологията, която ще бъде отразена в документите?

  Животът не срещна, слава богу, с военни лаборатории. Но бих подчертал две характеристики. първо:

  • Първо: за бактериологични оръжия са необходими огромни количества от тези култури и трябва да има указание за това в документите. Показание за стотици и хиляди литри. По подразбиране, ако количеството не е посочено, това означава, че има много малко от тях, някакъв малък брой петриеви блюда.
  • Второ: трябва да има указания за подходящите рецепти. По правило това е прах – замразени култури, те са доста стабилни, лесно се разпределят. С други думи, ще има конкретни насоки за използването на културите за такива цели.

  Всъщност, когато хората извършват престъпление, те не искат да оставят следи?

  О, да, разбира се! Разбира се. И като цяло всичко това в Украйна е започнато от хуманоиди-рептилии, които не искат да оставят следи. Разбирате ли, че подобна презумпция не води до никъде? По време на коронавирус епидемията имаше мрачна шега: събудих се сутринта и разбрах, че имам COVID, нямам симптоми, но знам със сигурност. Нищо не може да се направи срещу подобно нео-конспиративно мислене.

  – Не сме обсъждали с вас хипотезата, че коронавирусът не идва от Ухан, а от украински лаборатории, ръководени от Съединените щати. Какво мислите?

  Това е забележителен полет на фантазия.

  – Виждате ли данни, които да опровергаят толкова смела идея?

  Не, не, нямам доказателства в подкрепа на това. Има ли данни, които да докажат това? Ако някой се интересува от реалността, тогава има данни, които опровергават версията за изтичане на коронавирус от лабораторията в Ухан в Китай. Ето какви данни вече има със сигурност – че коронавирусът се е разпространил от пазара, а не от лабораторията. Вече има сериозна работа по въпроса. Тоест имаше идея, че вирусът по някакъв начин го изпускат от лабораторията в района, където започна пандемията, и имаше смисъл да се опровергае такава версия. Идеите, че коронавирусът е разработен някъде в Украйна…

  Още веднъж: за да работите с вируси, да променяте техния геном, да създавате нови щамове, се нуждаете от най-високо ниво на технологии, които просто не съществуват в Украйна. Никъде по света няма такова ниво. Група американски микробиолози дойдоха в Украйна, за да помогнат за организирането на лаборатории, това е легитимна кауза.

  – Има друга версия, че биологичните оръжия, създадени в Украйна …

  Да? каква е! ..

  – … че биологичните оръжия, които са създадени в Украйна, е трябвало да заразяват избирателно определени етнически групи, за това са били подбрани биологични течности на славяните там. Предназначена е за славяните.

  Дори не мога да кажа, че въпросите ви ме ядосват, не. Просто измишльотините насочени към полезни идиоти трябва да има някакви граници. И идеята за създаване на генетично оръжие вече напълно надхвърля границата.

  Няма генетични черти, никакви, нито една мутация, която да разграничава недвусмислено и ясно популациите на Русия и Европа. Те просто не съществуват! Разбира се, генетичните различия не са напълно изяснени, но не са толкова зле проучени. Просто няма фиксирани алели, които да различават една популация от друга. Те изобщо не съществуват!

  Да се ​​изберат някои агенти, които да действат върху една популация, а не да действат върху друга, е извън границите на науката.

  Има разлики в честотите на определени алели. Например в Русия може да има повече червенокоси, отколкото в Украйна. Но няма нищо, което би имало само в Русия и което не би имало в Европа. Самата идея за създаване на някои лекарства, някои агенти, които биха насочени само към група от населението, която има определен алел, е извън науката и технологиите. Това не само е невъзможно да се създаде в лаборатория, но е невъзможно дори да се предложи някакъв смислен алгоритъм за това как да се направи. Това са просто глупости, основани на нищо.

  Какво може да се направи в конкретна държава? Например, унищожи всички диабетици тип 1. Това не изисква разработването на оръжия, за това е достатъчно инсулинът да изчезне от аптеките.

  – Помним от историята за личности, които се бяха вманиачили на тема определени расови характеристики. Защо тази фантазия идва в съзнанието на авторите на версията за генетично оръжие?

  Мога само да кажа, че това няма нищо общо с науката. Знаете, разбира се, имам ниско мнение за нивото на експертиза на онези, които излагат всички тези версии за биологичните оръжия в Украйна. Но все пак не мисля, че са достатъчно идиоти, за да говорят за това сериозно. Те умишлено дезинформират, съзнавайки напълно безсмислеността на собствените си думи. Моята хипотеза: тези хора са съзнателни манипулатори. Въпреки че е вероятно сред тях да има такива, които трябва да бъдат лекувани.

  Източник: НОВАЯ ГАЗЕТА

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss