четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Защо Русия разхищава „Кинжали“ и скъпи ракети по градовете на Украйна?

  Ударите по украински градове и критична инфраструктура се доказаха като безсмислени – особено след края на зимата и нормализиране на температурите. Продължава да бъде загадка защо Русия продължава с терора над украинските градове?

  Разхода за ракети, които трудно ще се заместят е съществен, ефекта за военните действия е никакъв, а морала и озлоблението сред украинците срещу агресора само расте?

  В нощта на 9 март Русия изстрелва по Украйна 81 ракети и 8 дрона „Shahed-136/131“. Украинското ПВО сваля 34 ракети Х-101, Х-555, „Калибр“ и 4 дрона.

  Въпреки всичко, 25 високоскоростни балистични ракети и 6 свръх-звукови „Кинжали“ се промъкват през противовъздушната отбрана. За украинското ПВО е изключително трудно да се справят с такива свръх-бързи обекти.  

  До преди началото на руската агресия в Украйна Русия разполага с около 50 „Кинжала“. До преди 9 март 2023 руският агресор е изстрелял около 15 броя. Следователно това, което остава на разположение на руските сили са около 30 броя.

  Изстрелването на 6 „Кинжала“ е изключително необичайно. „Кинжал“ е много скъпа система, която се използва за преодоляване на най-съвършените ПВО и би трябвало да поразява цели от особена важност.

  Това е и едно от обясненията – цел от особена важност за „Кинжалите“ би била първата доставена американска ПВО система „Патриот“. Дали удара е бил успешен за момента не е известно.

  И все пак, извън „Кинжалите“ и специалните цели – продължава да бъде загадка защо Русия продължава с терора над украинските градове? Разхода за ракети, които трудно ще се заместят е съществен, ефекта за военните действия е никакъв, а морала и озлоблението сред украинците срещу агресора само расте?

  Руски ракетен удар в Днипро
  Руски ракетен удар в Днипро

  Декларациите от страна на Русия за някакво руско „отмъщение“ за бутафорните събития в Брянска област, със замесени някакви мними руски/украински диверсанти са смехотворни.

  Отговора вероятно се крие в добре обмислена тактика за отклоняване на украински ПВО сили от фронта. Украинците са притиснати от една страна от емоцията да защитят градовете и близките си и от друга – от нуждите от ПВО на първа линия.

  Русия разполага с огромно преимущество в авиация, което до момента стои неизползвано поради страха от ПВО контра-мерки. За една година примерите за загубени руски самолети и вертолети са много. Руските загуби на самолети надхвърлиха всичко за периода след ВСВ.

  Русия очевидно се надява украинското ПВО да бъде ангажирано със защитата на градовете и при предстоящата украинска офанзива руските въздушни сили да се превърнат в основен фактор за отпор и контра-атаки. Превъзходството във въздуха е критичен фактор в съвременната война и особено в условията на офанзива.

  Авиацията може да е и отговора на хроничния снаряден глад обхванал руската армия.

  Ако руският план успее, то пролетната украинска офанзива ще бъде обречена на неуспех.

  Богдан Велински.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss