петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  „Втори фронт“? Какво се случва в Приднестровието и каква е връзката с Украйна.

  Още от началото на руската агресия, Украйна винаги е предупреждавала, че Кремъл няма да се ограничи само с една страна. Изглежда руските „освободители“ са готови да се заемат и с Молдова. Руската Zомби-пропаганда все още мълчи, но не е трудно да се предскаже, че и в Молдова ще се появят „нацисти“ и „наркомани“. Приднестровието, което де юре остава молдовска територия е в извънредно положение от няколко дни.

  „Ако в първо действие на сцената виси пушка, то в последното действие тя трябва да гръмне“, пише руският писател Антон Чехов. Приднестровието днес е същата тази  пушка. В продължение на двадесет години непризнатата република „висеше“ и изглежда Русия реши, че е време да стреля.

  Първите провокации.

  Не може да се каже, че това е изненада за Украйна. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна наблюдава анклава на Руската Федерация в Молдова и опитите на Москва да попълни силите си чрез вербуване на хора в Приднестровието.

  На 22 април Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна вече изрично заяви: Русия може да използва територията на Приднестровската Молдовска Република (ПМР) за агресия срещу Украйна. В потвърждение на данните на украинското разузнаване, заместник-командващият войските на Централния военен окръг на Руската федерация генерал-майор Рустам Минекаев допусна, че руската армия, след като „установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна“, трябва да пробие през коридор към непризнатата ПМР, където „има регистрирани случаи на тормоз рускоезичното население“. (по тази формулировка Русия може веднага да стовари и десант във Варна. Първо има руска диаспора и второ – „Възраждане“ и БСП веднага до един ще се пишат „рускоезични“)

  И въпреки че Молдова нарече подобни обвинения „неоснователни“ и „неприемливи“, провокациите в Приднестровието не закъсняха: на 25 април първите експлозии ехтяха в столицата на непризнатата република Тираспол. Твърди се, че гранатомети са повредили сградата, където се намират офисите на „Министерството на държавната сигурност“, което е клон на руската „Федерална служба за сигурност“.

  Изпреварвайки възможни обвинения срещу Украйна, украинското разузнаване публикува документ, свидетелстващ за участието на руски специални служби в организирането на експлозиите.

  „Очевидно този случай е едно от поредицата провокативни събития, организирани от ФСБ за разпалване на паника и антиукраински настроения. Според намерението на авторите те трябва да оправдаят войната на територията на Украйна или да въвлекат ПМР във военни действия – или като територия с определен мобилизационен резерв, или като територия, от която руските войски могат да извършват атаки срещу украинска територия“, отбелязват от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

  Още на 26 април в приднестровското село Маяк гръмнаха експлозии – бяха взривени две комуникационни кули. След това, по информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руската групировка в Приднестровието е приведена в пълна бойна готовност, а силовите структури на ПМР са преведени на засилен режим на служба.

  От руското Външно министерство заявиха, че са загрижени за ситуацията в Приднестровието.

  „Вероятно зад това стоят онези сили, които не се интересуват от стабилността в този регион и биха искали да създадат още един център на напрежение“, цинично заяви Андрей Руденко, заместник на Лавров.

  На въпрос дали Москва гледа на експлозиите в Приднестровието като на опит да въвлече региона в „конфликт с Украйна“, той отговори: „Бихме искали да избегнем подобен сценарий“.

  Приднестровие, сграда МВР
  Приднестровие, сграда МВР

  Политика на заплахи

  Всъщност не е изключено една от следващите стъпки да бъде руска ракетна атака срещу територията на Приднестровието. Желателно с жертви сред мирното население. Руските специални служби подготвят местните жители за подобен сценарий от няколко дни: хората получават SMS-и „от името“ на Въоръжените сили на Украйна или Службата за сигурност на Украйна, в които са предупредени за „ракетно-артилерийски“ удар и „силно препоръчителна“ евакуация „в по-безопасни региони“. Твърди се, че тези, които остават в градовете си, ще бъдат класифицирани като саботажни групи и ще бъдат ликвидирани без предупреждение.

  Като се има предвид, че подобни съобщения се разпространяват активно от руските пропагандни информационни ресурси, нито Украйна, нито Молдова имат съмнения относно авторството.

  „Нашият анализ показва, че има напрежение между различни сили в Приднестровието, заинтересовани от дестабилизиране на ситуацията. Това прави региона уязвим и създава рискове за Молдова. Ние осъждаме всякакви провокации и опити за включване на Молдова в действия, които могат да застрашат мира в страната“ , – каза президентът на Молдова Мая Санду след заседанието на Съвета за сигурност на страната.

  В същото време, което не е изненадващо в светлината на проруските настроения в страната, тя така и не успя да каже думата „Русия“.

  Но депутатът на молдовския парламент Оазу Нантой в ефира на един от украинските телевизионни канали не се поколеба в изказа. Според него нито Молдова, нито Украйна, нито дори Приднестровието печелят от влошаването на ситуацията в ПМР.

  „Режимът в Тираспол е специализиран в контрабандата, а не във войната“, казва той. Освен това в мрежата вече циркулира информация, че дори президентът на ПМР Вадим Красноселски е получил украинско гражданство, тъй като е купил няколко недвижими имоти в района на Одеса и „се надявал да отиде там, в Украйна, за да живее на спокойствие“. Но плановете за пенсия са провалени от войната поне за момента. И сега, под руски натиск му се налага да говори това, което му диктуват руските кукловоди.

  Вадим Красносельський - лидер Приднестровие
  Вадим Красносельський – лидер Приднестровие

  „Остава да се предполага, че руските специални служби, които се чувстват като у дома си на левия бряг на Днестър, се опитват да изострят ситуацията и да принудят Украйна да дислоцира сили към Приднестровието и да отслаби отбраната, където е войната с Русия.“, добави депутатът от молдовския парламент.

  В същото време украинският президент Владимир Зеленски каза, че е напълно съгласен с мнението на молдовския президент Мая Санду относно настоящата ситуация. И добави, че руските сили в Приднестровието са в постоянна готовност от много години и чакат заповеди. „Но ние знаем тяхната сила. Украинските въоръжени сили са готови и не се страхуват от тях“, каза Зеленски.

  Имитация или истинска атака?

  С провокациите в Приднестровието Русия преследва няколко цели. Една от тях е отвличане на вниманието. Говорим за външни играчи (за отклоняване на глобалното внимание от ситуацията в Украйна) и за самата Украйна (за прехвърляне на сили от други критични райони), ​​и за вътрешния руски пазар (за да се демонстрират „успехи на специалната операция“, за оправдаване на войната и актуализиране на темата за мобилизация, която върви много зле). Но ако гражданите на Руската Федерация могат да преглътнат всякакво г*вно, с което ги замерят от телевизора, то за „колективния Запад“ поредните фантазии на Zомби-пропагандата не са достатъчни. В този контекст все още не може да се изключи военна ескалация в ПМР.

  От една страна военните експерти напомнят: военният контингент в Приднестровието, контролиран от Русия, е толкова малък, че там няма сили, които да атакуват Украйна.

  „Сега на територията на тази непризната република има около две батальонни групи с малък брой танкове. По принцип те нямат тежки оръжия, за да започнат война и да атакуват Одеса“, казва военният историк Михаил Жирохов.

  „На територията на ПМР има окупационен контингент, който е подчинен на Генералния щаб на Руската Федерация. Това са 1200 души от въоръжените сили на Руската Федерация, които бяха наречени „гаранти“ на стабилността в Приднестровието. Но те са твърде слабо въоръжени, немотивирани и вече много корумпирани. Има и силови паравоенни структури на Приднестровието, но те не са пряко подчинени на Русия. Нямат тежко въоръжение, нямат никакъв боен опит или професионално обучение, за да водят настъпателни действия. Всяка офанзива с такава „армия“ бързо ще бъде неутрализирана от въоръжените сили на Украйна“, каза бившият ръководител на Службата за външно разузнаване на Украйна генерал от армията Николай Маломуж.

  От друга страна, основната задача на гореспоменатите сили може да не е действителната атака срещу Одеска област, а нейното имитиране. „Има опит да се създаде подобие на втори фронт в Украйна. Те искат да ни създадат някаква заплаха от Приднестровието, за да отклоним войските си. Но те няма да извършат офанзива – те ще имитират офанзива.“, предполага военният експерт Олег Жданов.

  Флагманът на Черноморския флот крайцера "Москва"
  Флагманът на Черноморския флот крайцера „Москва“

  „Разходката“ на руската армия в Украйна се превърна в кошмар. Също така не е възможно триумфално да се обяви „отрязване“ и контрол на цялата южна част на Украйна, тъй като планираният десант в Одеса завърши с потапянето  на флагманския кораб на Черноморския флот на Руската Федерация – крайцера „Москва“.

  Съответно Кремъл търси други полезни ходове. Вероятно по-рано се е планирало руският военен контингент на ПМР да нахлуе в Украйна единствено с цел подсилване на сухопътната операция за превземане на Одеса. Съобразно последните реалности обаче, сега тези сили могат единствено да играят ролята на „прикритие“ за прехвърлянето на основни руски сили.

  Тук мненията на военните експерти също се различават. Предвид виртуозната работа на украинската ПВО, Русия едва ли ще се осмели да прехвърли тежко въоръжение и личен състав в Приднестровието с военнотранспортни самолети (дори под прикритието на Калибр, Искандер и бойни самолети). Твърде рисковано е. „Въпреки че не бива да се изключи напълно такъв вариант“, смята Николай Маломуж.

  Силите на Приднестровието могат да се опитат да завземат плацдарм в устието на Днестър и да осигурят прикритие за прехвърляне на войски в Бесарабия – например с хеликоптери. Този сценарий се вписва и във факта, че на 27 април Русия повтори ракетните си атаки по железопътен мост в Одеска област, като по този начин логистично „отрязва“ три района на Бесарабия.

  И въпреки че скептиците нямат голямо доверие в подобен сценарий, украинските военни очевидно не възнамеряват да проверяват доколко е реалистичен. Ето защо Украйна нанесе удари по позициите на окупатора, които се намират в Черно море, на остров Змейнии. По данни на оперативното командване „Юг“ те са поразили центъра за управление и са унищожили вражески зенитно-ракетен комплекс „Стрела-10“.

  Друга задача за контролираните от Русия приднестровски сили може да бъде превземането на летището в Кишинев. Целта е същата – да се открият възможности за неограничено прехвърляне на руските сили към нов плацдарм.

  Разбира се, подобна операция е равносилна на обявяване на война на Молдова. „Това ще бъде пряка агресия срещу Молдова. Без мотивация. Тогава не само целият свят ще се вдигне, но НАТО определено ще деблокира своя неутралитет. Това ще стане вторият фронт на Русия между два мощни блока“, смята Николай Маломуж.

  Военните експерти се съмняват, че Кремъл би предприел подобна стъпка. Но предходните два месеца показаха, че Русия няма какво да губи и всеки, дори и най-лудия сценарий, може да се превърне в реалност. Така, че нищо не може да бъде изключено на 100%.

  Освен това, ако говорим за целите на Руската Федерация в Украйна, нова „гореща точка“ и дори по-близо до „границите“ на НАТО може да превключи вниманието на НАТО. Това за Украйна може да е свързано с отслабване както на военната, така и на санкционната помощ. Вълна от нови мигранти вече от Молдова, необходимостта от вземане на трудни решения от страните от НАТО, преди всичко Румъния, необходимостта от финансова подкрепа за още една европейска страна – всичко това ще помогне да се „забрави“ за хуманитарната катастрофа в Херсон и Луганска област, унищожаването на Мариупол, зверствата на руснаците в Харков и руският геноцид над украинците във всички градове, окупирани от путлеро-фашистите.

  Източник: https://www.unian.net/world/vtoroy-front-chto-proishodit-v-pridnestrove-i-chem-eto-grozit-ukraine-novosti-mira-11803113.html

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss