събота, юли 27, 2024
spot_img
More

    ПОСЛЕДНИ

    1994 година: Никой, нищо не е обещавал на Русия. Точно обратното.

    След разпада на СССР, никой, нищо не е обещавал на Русия по отношение на разширяването на НАТО на изток. Нито има писмени документи, нито някой е дискутирал дори и устно подобни ангажименти с Горбачов.

    Това, което Путин разказва на всички с дълбоко възмущение в очите, а руската пропаганда повтаря и преповтаря е просто измислено оправдание за руското нахлуването в Украйна.

    Истината е съвсем друга – на 5 декември, 1994 година самата Русия гарантира териториалната цялост на Украйна чрез т.нар. Будапещенски меморандум. В замяна Украйна предава на Русия всичките си ядрени оръжия останали от СССР на нейна територия. Ако Украйна беше отказала тази сделка – днес най-вероятно Крим нямаше да е окупиран, а Русия нямаше да си позволи да води вече 8 години мръсната война в източна Украйна и да заплашва с тотална инвазия.

    На 1 декември 1991 г. Украйна, втората по сила република в СССР, гласува с огромно мнозинство за независимост, което слага край дори и на теоритичните шансове Съветският съюз да остане цял дори и в по-малък мащаб. Повече от 90% от украинците изразяват подкрепата си за обявяването на независимостта на Украйна и избират председателя на парламента Леонид Кравчук за първи Президент на страната.

    След разпадането на Съветския съюз Украйна притежава около една трета от съветският ядрен арсенал, който е и третият по големина в света по онова време. Украйна разполага и със значителна част от мощностите и интелектуалният потенциал за неговото проектиране и производство. Тези мощности са налични и до днес и това е също една от причините Путин да готви инвазия. След 2014 година, Русия губи достъп до украинските заводи и това, наред с други фактори като тоталната корупция и санкциите, произвежда серия унизителни провали във военното производство на самолети (Ил-112В), кораби (Проект 11356, „Буревесник“), ракетни двигатели и др.

    С какво разполага Украйна към 1994 година

    130 междуконтинентални балистични ракети УР-100Н с по шест ядрени бойни глави всяка, 46 РТ-23 УТТХ с десет ядрени бойни глави всяка, както и 33 тежки бомбардировача с общо приблизително 1700 ядрени бойни глави остават на украинска територия. Формално тези оръжия са под контрола на Общността на независимите държави (ОНД). През 1994 г. Украйна се съгласява да унищожи ядрените оръжия и да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО).

    Будапещенски Меморандум

    На 5 декември 1994 г. лидерите на Украйна, Русия, Великобритания и Съединените щати подписват меморандум за предоставяне на Украйна на гаранции за сигурност във връзка с присъединяването й към Договора за Неразпространение на Ядрени Оръжия като държава без ядрено оръжие. Четирите страни подписват меморандума, съдържащ преамбюл и шест параграфа. Меморандумът гласи следното:

    „Съединените Американски Щати, Руската Федерация и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия,

    Приветствайки присъединяването на Украйна към Договора за Неразпространение на Ядрени Оръжия като държава без ядрено оръжие,

    като взе предвид ангажимента на Украйна да премахне всички ядрени оръжия от своята територия в рамките на определен период от време,

    Отбелязвайки промените в световната ситуация със сигурността, включително края на Студената война, които доведоха до условия за дълбоко намаляване на ядрените сили.

    Потвърждават следното:

    (1) Руската Федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените Американски Щати потвърждават отново своя ангажимент към Украйна, в съответствие с принципите на Заключителния акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа, за зачитане на независимостта и суверенитет и съществуващите граници на Украйна.

    (2) Руската Федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените Американски Щати потвърждават отново задължението си да се въздържат от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна и че никое от техните оръжия няма да някога да бъдат използвани срещу Украйна, освен за самоотбрана или по друг начин в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации.

    (3) Руската Федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените Американски Щати потвърждават отново своя ангажимент към Украйна, в съответствие с принципите на Заключителния акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа, да се въздържат от икономическа принуда, предназначена да подчини на собствения си интерес упражняването от Украйна на правата, присъщи на нейния суверенитет, и по този начин да си осигурят предимства от всякакъв вид.

    (4) Руската федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените Американски Щати потвърждават отново своя ангажимент да търсят незабавни действия на Съвета за сигурност на ООН за оказване на помощ на Украйна, като държава, страна по Договора, която няма ядрено оръжие относно неразпространението на ядрени оръжия, ако Украйна стане жертва на акт на агресия или обект на заплаха от агресия, в която се използват ядрени оръжия.

    (5) Руската Федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените Американски Щати потвърждават отново, в случая с Украйна, своя ангажимент да не използват ядрени оръжия срещу която и да е държава, която не притежава ядрено оръжие, страна по Договора за Неразпространение на Ядрени Оръжия, освен в случай на атака срещу тях самите, техните територии или зависими територии, техните въоръжени сили или техните съюзници, от страна на такава държава в асоциация или съюз с държава с ядрено оръжие.

    (6) Украйна, Руската Федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените Американски Щати ще се консултират в случай, че възникне ситуация, която повдига въпрос относно тези ангажименти.

    — Меморандум за гаранции за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

    Въпреки руската анексия на Крим и воденето на необявена война в източна Украйна, правителството на Украйна пре-потвърди ангажиментите си от 1994 г. да се присъедини към Договора за Неразпространение на Ядрено Оръжие като държава без ядрено оръжие.

    Днешните нагласи в Украйна са, че е била направена голяма грешка през 1994 година, и че наличието на ядрени оръжия биха възпрели Русия от инвазия и анексия на територии.

    Източник: Wikipedia

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

    Don't Miss