четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  „КОЗИРКА“ – ЕЛЕМЕНТ OT ПОДГОТОВКАTA НА РУСКАТА АРМИЯ ЗА ВОЙНА С УКРАЙНА

  През изминалата седмица в руските медии се появиха съобщения за до-оборудването на танковете от серията Т72-Б3М и Т72-Б3 на въоръжение в руската армия с противо-кумулативни екрани. Въпросните екрани представляват метални решетки заварени на купола на танка, които прикриват въпросният купол от вертикално попадение отгоре.

  Единственият противотанков боеприпас в региона, който е в състояние да нанесе удар отгоре е FGM-148 Javelin. Със системи Javelin е въоръжена единствено украинската армия.

  Очевидно е, че монтаж на противо-кумулативни екрани би имал смисъл единствено ако Русия се готви да нахлуе в Украйна, или – ако руските служби имат достоверна информация, че Украйна се готви да окупира значителни части от руската територия. Всички ще се съгласим, че втората хипотеза е крайно невероятна.

  Руски танкове с наскоро монтирани анти-Javelin решетки
  Руски танкове с наскоро монтирани анти-Javelin решетки

  Подобни решетки се използват спорадично от руската армия още от войната в Чечня, но никога против удар отгоре. Решетките винаги са се разполагали странично или зад купола, прикривайки основно ходовата част. Към онзи момент все още не е и ставало дума за заплаха от Javelin. Към 2010 година руското командаване започва да се отнася изключително скептично към тази идея. Скептичното отношение към „решетките“ обаче се променя след войната в Сирия, където има документиран случай на спасен танк тъкмо от тези „решетки“.

  Танк с допълнителни решетки на бронята
  Танк с допълнителни решетки на бронята

  Представляват ли противо-кумулативни екрани реална защита или са просто психологически трик за поддържане на морала на екипажа?

  Първите доставки на Javelin за Украйна разтревожиха с основание руските военни. Огромната част от руските танкове на въоръжение нямат никаква защита от подобен боеприпас. Javelin поразява купола във вертикална проекция отгоре, където танка е най-незащитен. За да отговори на опасенията на екипажите, руското командване решава да започне оборудването на руските танкове с т.нар. „козирки“. Командването се опитва да убеди екипажите, че шанса Javelin да се взриви при удар в „козирката“ е много голям и при което корпуса на самият танк няма да пострада.

  Изстрелване на противотанкова ракета FGM 148 Javelin
  Изстрелване на противотанкова ракета FGM 148 Javelin

  Екипажа на руските танкове трябва да е убеден, че никакъв Javelin няма да е способен да го порази. Истината е, че става въпрос по-скоро за психологически трик – “козирката” не е способна да спре ударната мощ на Javelin.

  До момента нито американците, нито техни потенциални противници са успели да разработят ефективна защита от Javelin. Правени са множество опити с оптико-електронни датчици и димни завеси, но процента на поразяване намалява незначително.

  Още от Втората световна война бронетехниката е била опасвана с торби пясък и други подобни с оглед елиминирането на действието на кумулативни боеприпаси. В това има смисъл и този подход е доказал ефективност срещу множеството RPG системи (Противотанков Ракетен Снаряд), които поразяват танка в хоризонтална проекция.

  Системата Javelin се отличава от всико познато както по мощ, така и по треактория на поразяване. Руските танкисти са наясно с този факт и ако неформално се знае, че един Javelin е равен на минус един руски танк, то това ще има драматично въздействие върху морала и желанието да се изпълняват задачи и да се воюва изобщо.

  За руското командване подобна ситуация е недопустима и „козирките“ са част от мерките, които целят поне психологически ефект. Търсеният психологически ефект ще е налице поне при първата вълна на атаката. Следващата вълна обаче вече ще е насяно точно каква работа вършат „козирките“.

  Има още една подробност – Javelin не атакува точно под 90 градуса, но под ъгъл от 30 до 60 градуса. Постигането на пълна защита при такива ъгли на атака не е възможно да се постигне само с една решетка. Трябва да се вземе предвид и височината на конструкцията, тъй като екипажа трябва да може да ползва люковете на танка разположени на купола. За пълна защита би трябвало да се предвиди конструкция 6 на 6 метра с формата на палатка, което не е сериозно.

  Мигове преди FGM148-Javelin да порази танк в купола
  Мигове преди FGM148-Javelin да порази танк в купола
  Останки от танк поразен от FGM148-Javelin
  Останки от танк поразен от FGM148-Javelin

  Руските военни експерти нямат и достатъчно опитни данни от експерименти с попадения на Javelin в реални танкове снабдени с „козирки“. За подобни експерименти са необходими десетки и стотици единици ракети Javelin, с които руската армия никога не е разполагала. В Интернет дори липсват видеа с попадения на Javelin в машини снабдени с подобни „козирки“.

  От войната в Сирия има кадри на танкове оцелели след множество попадения на кумулативни снаряди (дори и отгоре), но във всички случаи става дума за танкове превърнати в неподвижни огневи точки и засипани от всички страни, включително и отгоре с чували с пясък.

  Ефективността на „козирката“ ще бъде доказана единствено в реални бойни действия, но за момента шансовете не са на страната на руската бронетехника.

  Източник: MixNews

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss