петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Руската армия се оказа „изненадана“ от зимата!?

  Невероятно, но има доказателства, че руската армия не е била напълно окомплектована за зимни условия и войниците са страдали от студа месеци наред – още от времето на дългите учения по границата с Украйна. Проблемът се задълбочава след нахлуването в Украйна и минусовите температури в окопите през месец март. Причината е тривиална – тоталната корупция в руската армия и общество.

  Проблемът е придобил измерения, при които до половината от личния състав в дадени подразделения са получили измръзвания и т.нар. „траншейно стъпало“ – заболяване познато от Първата световна война. Траншейното стъпало се получава от обездвижване и подгизнали дни наред в окопите крака. В тези условия в някои региони на Русия дори бяха обявени кампании за събиране на топли дрехи за военните в Украйна.

  Прихванат разговор по телефона на руски войник в Украйна, в който се говори за измръзвания в окопите.

  Сред подслушваните телефонни разговори на руски военни, публикувани от Службата за сигурност на Украйна, вниманието ни беше привлечено от разговор, където един от събеседниците, между другото, казва, че половината от бойците му, които се бият край Николаев, страдат от измръзване на краката. Този проблем беше обсъждан и от потребители на Twitter с източници в Донбас и дори представители на Пентагона. Войникът също се оплаква, че войниците трябва да спят в окопите, тъй като нямат нито палатки, нито печки-кюмбета на дърва, които са единственият начин на отопление в полеви условия за руската армия.

  Наш източник, който е запознат със ситуацията по други направления, потвърди тази информация, като добави, че в едно от формированията само една батальонно-тактическа група е била снабдена с палатки, а само 20% от личния състав е бил със зимни униформи. Много често самите войници купуват за своя сметка липсващи елементи от екипировката – обувки, бронежилетки и др. Говорителят на Пентагона говори и за липсата на зимни униформи като причина за измръзване. Много руски войници предпочитат да си купят за своя сметка тактически униформи „горка“, вместо да ползват масовите униформи с лошо качество, които освен това са и лесно запалими.

  В тази връзка, първите снимки на пленени руски войници от първите часове на войната бях обявени за фейк поради факта, че войниците бяха с гумени ботуши. Войниците са се принудили да ползват гумени ботуши, вместо стандартните руски военни обувки поради месеците прекарани в кал и влага. Проблемът с качеството и устойчивостта на влага на руските бойни обувки се е задълбочил в условията на окопна война, влага и минусови нощни температури през втората половина на месец март.

  Пленени руски войници-наборници от първите часове на войната в Украйна
  Пленени руски войници-наборници от първите часове на войната в Украйна – единият от пленените е с гумени ботуши.

  Още любопитни подробности забелязани на сателитни снимки от 3-те месеца учения преди агресията в Украйна.

  Полеви лагери на руските войници в Елня - 19.01.2022
  Полеви лагер на руските войници в Елня – на 35 км. от границата с Украйна, заснети на 19 януари.

  На тази снимка може да се види, че едва половината от палатките не са затрупани от сняг. Какво означава това? Това означава, че затрупаните от сняг палатки не са окомплектовани с печки на дърва и в тях войниците спят при минусови температури разчитайки само на топлината на телата си. Представете си какъв е бойният морал след прекарани месец-два или три в подобни условия.

  Много коментатори в мрежата изразяваха съмнение, че в Украйна през пролетта може да се получи измръзване. Въпреки това данни за времето в Николаев показват, че през март тази година температурата редовно пада значително под нулата. Това беше напълно предсказуемо, защото още през януари украинските синоптици обещаха необичайно студена пролет.

  Очевидно руските щабни офицери, които са отговаряли за планирането на операцията, или са очаквали да я завършат за няколко дни, или не са взели предвид вероятната метеорологична аномалия, или погрешно са вярвали, че руските войски са оборудвани със зимни униформи. При тези условия властите на руските региони, като Волгоградска област, обявиха кампании за събиране на топли дрехи за военните, които се бият в Украйна.

  Източник: Conflict Intelligence Team

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss