петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Поделение на „Росатом“ си поръча бюстове на Лаврентий Берия за офиса.

  Поделение на „Росатом“ си поръча 15 чугунени бюста на най-известният ръководител на НКВД от времената на Сталин – Лаврентий Павлович Берия. Това откри Телеграм канала ЧТД на официалния сайт на обществените поръчки на дъщерното дружество на държавната корпорация – ФГУП „Национален оператор за управление на радиоактивни отпадъци“.

  През януари бюстовете на най-кървавия и ненавиждан шеф на НКВД бяха доставени в подаръчни кутии или кадифени торби в главния офис на предприятието на улица „Пятницкая“ в Москва.

  След смъртта на Сталин, Хрушчов с помощта на маршала на Съветския съюз Георгий Жуков отстраняват от власт Берия и го арестуват по обвинения в изнасилване и предателство. Берия е осъден на смърт чрез разстрел на 23 декември 1953 г. Присъдата е изпълнена същия ден, а тялото изгорено. След смъртта му, новото управление на СССР полага много усилия името и престъпните му дела да бъдат заличени.

  Публичната поръчка на "Росатом" на 15 бюста на Лаврентии Берия
  Спецификация към публичната поръчка на „Росатом“ за 15 бюста на Лаврентий Берия

  Припомняме, че от края на четиридесетте години Берия ръководи ядрения проект на СССР, което очевидно кара служителите на „Росатом“ да изпитват топли чувства и носталгия по народния комисар.

  Например, по-рано „Открытые медиа“ съобщи, че държавната корпорация възнамерява да инсталира две фигури на Берия в павилиона за атомна енергия във ВДНХ.

  Между другото, държавните покупки на продукти, по един или друг начин, свързани със сталинизма, стават все по-модерни сред руските чиновници:

  • През януари московските власти решиха да похарчат почти 20 милиона рубли за реставрация на картината „Речта на Сталин на заседание на Конгреса на колхозниците и ударниците“. Епичното платно с размери 11 на 7 метра ще бъде върнато на историческото си място през 2022 г.
  • Отделът за държавна защита на обектите на културното наследство на Самарска област поръча календари и листовки с местни забележителности за 600 000 рубли. Сред тях е „Бункерът Й. В. Сталин“ в Самара.
  • През януари Държавният музей-резерват „Сталинградска битка“ похарчи 40 000 рубли за закупуване на комплект зимни униформи за майор от държавната сигурност на НКВД.
  • Както ЧТД разбра по-рано, барелеф, изобразяващ Сталин, ще се появи в реставрирания павилион на Центросоюз във ВДНХ.

  Остава само въпросните чиновници да преживеят и чистиките, разстрелите, истезанията, лагерите, гладът и всички останали прелести характерни за сталинизма.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss