четвъртък, юли 18, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Започна се. Русия евакуира мирни жители от окупираните територии в Източна Украйна.

  Русия започна да евакуира на своя територия жени, деца и старци от окупираните области в Източна Украйна – по точно жителите на непризнатите ДНР и ЛНР. Мъжете не се споменават. В петък в населените места на ЛНР и ДНР прозвучаха сирени. Населението се втурна да тегли пари и да се запасява с продукти. Вероятно хората се подготвят за нещо, което не е известно на останалия свят извън Русия.

  https://www.gazeta.ru/politics/2022/02/18/14552425.shtml

  Това се случва броени дни след като Путин иронично питаше дали някъде е обявен и час за нахлуването в Украйна, а руската пропаганда победоносно обяви провала на „западната пропаганда“.

  Според мета-данните на видеото, обръщението е записано още в сряда, 16.02.2022 т.е. цели 3 дни по-рано. Случайност? Във вторник в руската Госдума беше приет документ, с който депутатите  призовават Владимир Путин да признае ДНР и ЛНР и по този начин окончателно да бъдат торпилирани Минските споразумения за уреждане на конфликта в Украйна.

  Сценарият удивително напомня събитията предшестващи руската инвазия в Грузия от 2008 година. Тогава, на 2 август 2008 година Русия също организира евакуация на жители на Южна Осетия, преди да започне пълномащабна война. По онова време руснаците пребиваваха в ролята на „миротворци“ в Южна Осетия. Тогава руската Госдума също призова Президента да признае Абхазия и Южна Осетия.

  Евакуацията на населението се оправдава от лидерите на ЛНР и ДНР с изостряне на обстановката и с очаквания за враждебни действия от страна на Украйна. Такива обективни данни обаче липсват. Последното, което би направила Украйна пред лицето на 150 хилядна руска армия е да се опита да вземе контрола над ЛНР и ДНР със сила.

  Междувременно, към днешна дата руската пропаганда рязко смени тона – след като около 16 февруари щедро сипеше шегички и закачки по отношение на „нелепите“ предсказания на западните служби за датата на инвазията в Украйна – към петък, вече се говори за война.

  Маргарита Симонян – едно от остриетата на руската пропагандна машина написа, че вероятността за война е 90%. Предсказанията на руските полит-работници са без тежест – те са просто придатък на официалната власт и се опитват винаги да налучкат правилния тон и посланията, които ще се харесат на Кремъл. Все пак, смяната на посланията е показателна. Защото основната роля на руската зомби-пропаганда е да подготви руснаците за предстоящите събития.

  Кремъл не може да си позволи едно не-провокирано и вероломно нахлуване в Украйна – поне за пред руския народ и за пред симпатизиращата публиката в Европа. Затова пропагандата трябва да създаде в масовото съзнание образа на една Украйна, която е марионетка на Америка, която не заслужава да съществува и чието население трябва да бъде „освободено“, а американския окупатор – изгонен. Голямата част от руснаците, включително и русофилите в България са напълно убедени, че в Украйна има многобройни американски войски и още по-лошо – има разположени ракети насочени към Русия.

  Освен това, ако се изфабрикуват достатъчно разтърсващи сюжети за „масови гробове“, за „разпънати на кръст руско-говорящи“, за обстрел на детски градини, за украински „диверсии“ срещу промишлени обекти в ЛНР и ДНР и т.н. – то Русия ще бъде направо принудена да се намеси – дори и да не иска война – да се намеси и да защити самите украинци от вилнеещите „укро-фашисти-узурпатори“.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss