четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  „Берлински газов мост“ за Европа

  Дали историята се повтаря? На 24 юни 1948 година СССР налага сухопътна блокада на Западен Берлин с надеждата да докара населението до гладна смърт и да сложи ръка и на тази, все още свободна територия.

  С този акт СССР цели западните му съюзници да се откажат от техните зони в Берлин, който е изцяло обкръжен от съветската окупационна зона. Блокадата продължава една година до 12 май 1949 година. Франция, Великобритания и САЩ в продължение на 11 месеца провеждат впечатляваща хуманитарна акция, като организират така наречения Берлински въздушен мост от другите зони в Германия към Берлин. В операцията за превоз на продоволствие участват пилоти и самолети от няколко страни. Полетите са осъществявани до летище Темпелхоф, а британски хидроплани кацат в река Хафел в берлинския район Кладов. Обработвани са средно по 5000 тона товари на денонощие!

  През зимата на 2021 година, Русия – наследника на СССР, подобно на 1948 година наложи газова блокада на Европа с надеждата да получи множество отстъпки – от сертифицирането на „Северен Поток“ 2 до гаранции, че Украйна няма да бъде приета за член на НАТО и съгласие от САЩ и ЕС за превръщането на Източната периферия на Европа в сфера на влияние на Москва.

  Както и през 1948 година, свободният свят ще се опита да се притече на помощ на „обсадена“ Европа – този път с флотилия от танкери с втечнен природен газ от Америка за бреговете на Европа.

  Най-малко 30 танкера с втечнен природен газ от САЩ са се насочили към Европа, където газовата криза причинена от Русия изтласка регионалните цени много над азиатския еталон за втечнен природен газ и 14 пъти по-високи от цената на Хенри Хъб в САЩ, според информация разпространена от Bloomberg.

  Данни за корабоплаването
  Данни за корабоплаването

  Десет танкера за втечнен природен газ от САЩ вече са обявили Европа за своя дестинация, докато други 20 товара пресичат Атлантическия океан на път за Европа, показват данните за корабоплаването.

  Най-малко още десет товара на втечнен природен газ бяха пренасочени от Азия към Европа, тъй като европейските цени на втечнен природен газ вече са много по-високи от цените в Азия, съобщиха по-рано тази седмица източници от индустрията за Ройтерс.

  През последните дни цените на природния газ в Северозападна Европа скочиха до над 57 долара за милион британски термични единици (MMBtu), нагоре с почти една трета спрямо миналата седмица. Цените в Европа сега са около $24/MMBtu по-високи от референтната цена на LNG в Азия, според оценките на Bloomberg.

  Според анализатори това ще позволи да се свалят наполовина цените на природната газ в ЕС още през следващата седмица. В бъдеще ЕС обмисля спешна диверсификация на доставките на газ, така че Русия да няма повече възможност да изнудва европейския енергиен сектор.

  Практически Русия ще постигне само едно, единствено нещо – загуба на европейският газов пазар. ЕС няма да допусне да бъде изнудван от Русия втори път.

  Източник: Bloomberg

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss