петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Защо украинците избраха да защитават Мариупол, а не Херсон?

  В продължение на поне месец след началото на войната, множество военни експерти се питаха защо Въоръжените сили на Украйна избраха да защитават до последно Мариупол, а не Херсон?

  Херсон очевидно има много по-важно стратегическо значение защото прегражда направлението към Одеса. Одеса е друг много желан от руския агресор украински град – може би градът веднага след Киев.

  Мариупол от своя страна е критичен за сглобяване на сухопътен коридор свързващ Крим с Русия, но от стратегическа гледна точка няма особена стойност.

  Накрая, след 55 дни война причината стана очевидна и украинската тактическа мисъл за пореден път заслужи адмирации.

  Причината се оказа „Азовстал“. От тактическа гледна точка, щурма на „Азовстал“ ангажира поне 10 руски батальонно-тактически единици (около 10 хиляди военни), които иначе биха били насочени на други направления на бойните действия. Украинските защитници са около 3 хиляди.

  Тактическа карта на обсадата на Мариупол - "Азовстал", 21.04.2022
  Тактическа карта на обсадата на Мариупол – „Азовстал“, 21.04.2022

  „Азовстал“ е обект голям колкото половин Мариупол и може да бъде отбраняван и година – нещо, което е твърде трудно постижимо в Херсон. Заводът представлява изключително здрава железобетонна конструкция, която се видя издържа и на руски бомби от по 3 тона. Практически това е един гигантски бункер. Под завода има 3 подземни етажа и безкрайни катакомби от промишлени инсталации. Едно пълно прочистване би довело до жертви в съотношение 5 към 1 или повече във вреда на нападащите. В „Азовстал“ са били натрупани и големи стратегически запаси от храна и муниции много преди руската инвазия.

  По тази причина самият Путин реши за момента (21.04.2022) да отложи щурма на завода и да премине към тактиката на дългата блокада и да разчита, че гладът ще накара защитниците да се предадат.

  Друг руски „патент“ от Сирия, който се прилага и в Мариупол е да не се допуска евакуация на цивилни от блокадата. Присъствието на жени и деца оказва натиск на защитниците да се предадат по-бързо за да избегнат невинни жертви. Един бонус в тази връзка също е, че руската пропаганда може да твърди, че защитниците се „крият зад гърба на мирни жители“. Бойци с голям опит, каквито са украинските защитници от полк „Азов“ могат да се отбраняват и цяла година в пустеещ град без цивилни.

  Богдан Велински.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss