петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Странният опит на „командосите“ от ОМОН и СОБР да проникнат в Киев. (с предвидим резултат)

  През деня на 25 февруари и нощта на 26 февруари руски диверсионно-разузнавателни групи се опитваха да проникнат в Киев, включително и с украински униформи. Точните им цели са неизвестни, но особен успех нямаше. Един от първите (и най-странните) такива случаи беше пробивът на бойци на ОМОН и СОБР, които впоследствие бяха убити или пленени.

  На видеото, публикувано от заместник-министъра на отбраната на Украйна Ганна Маляр, с предупреждение за пробива на „пленени превозни средства на въоръжените сили на Украйна“ и „руски военни камиони“, колона от руски „автозаки“ (всъщност небронирани камиони с решетки на прозорците – използват за превоз на персонал на Росгвардия, предимно части на ОМОН и СОБР). След геолокиране на видеото се оказва, че колоната се движи в посока от Гостомел и Ирпин към Киев.

  Друго видео (внимание: шокиращи кадри) показва изгоряла колона от триосни камиони КАМАЗ и изгорели тела. Установи се, че клипът е заснет на моста над река Ирпин – по-нататък, по посока на колоната от предишното видео. Поради състоянието на изгорелите превозни средства е невъзможно еднозначно да се идентифицират с „автозаците“, но това изглежда доста вероятно.

  Впоследствие украинските военни публикуваха видео от разпита на заловен руснак. Журналистите на Moscow Times потвърдиха самоличността на затворника, който се представи като военнослужещ на ОМОН от руската гвардия от Новокузнецк в Кемеровска област. Той свидетелства, че на 3 февруари (точно когато за първи път е забелязано движението на техниката на Росгвардия) 80 души от неговия отряд са на границата край Смоленск, след което навлизат в Гомелска област и лагеруват близо до село Нова Гребля. На 23 февруари им е казано, че ще преминат белоруската граница в  Украйна, а сутринта на 25 февруари новокузнецките омоновци задно с ОМОН и СОБР от Кемерово, се отделят и тръгват да превземат Киев.

  Друг военнопленник, който според него служи в кемеровската СОБР, потвърди историята. В разказа си той казва, че техният конвой е изгорен, когато са стъпили на моста – последствията от това можем да видим във видеото с изгорялата техника, спомената по-горе.

  Ако не бяха толкова много потвържденията, нямаше да повярваме на тази история. ОМОН и СОБР са много по-подходящи за поддържане на реда в окупираните територии, а не да извършват разузнавателни и саботажни операции. Считаме, че това може да се обясни или с желанието на началника на Националната гвардия – Золотов или на някой от командирите от по-нисък ранг да извършат „подвиг“, да проведат успешна саботажна операция и да се докажат пред началството. За съжаление това струва няколкостотин човешки живота.

  Резултатите от тази „саможертва“ са предвидими и вероятно са резултат от хаоса в руското настъпление и/или прекъсване на комуникацията и координацията на различни звена. Тази история е и потвърждение на засилващите се подозрения за възможностите на редовната руска армия, които са много далеч от образа рисуван от руската пропаганда за по света и у нас.

  Източник: medium.com

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss