четвъртък, юли 18, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Прилича на HIMARS, но ще боли два пъти повече.

  По данни на Ройтерс САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна в размер на над $2 МЛРД. щатски долара.

  Наред с познати системи като Javelin, или допълнителни боеприпаси за ПВО системите Patriot внимание в пакета привличат т.нар. Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB).

  Какво представляват боеприпасите GLSDB и защо могат да се окажат дори и по-важни за Украйна от танковете Леопард 2 и Абрамс?

  По същество това са високо-точни планиращи авиобомби, но изстрелвани от земята.

  Боеприпасът се изстрелва от същите MRLS, от които се изстрелват и знаменитите HIMARS.

  Първо реактивен носител извежда планираща бомба на голяма височина. Следва разгръщане на малки плоскости, с чиято помощ бомбата планира към целта.

  По този начин могат да бъдат поразявани цели на разстояние до 150 км.

  Самата планираща бомба разполага с няколко системи за насочване – GPS, насочване в инфрачервения спектър, радиолокация и т.н.

  Планираща част на авиобомбата GLSDB
  Планираща част на авиобомбата GLSDB

  Защо този боеприпас може да се окаже тежък удар за Русия? Дори по-тежък и от HIMARS-ите?

  Вероятно си спомняте, че когато HIMARS-ите пристигнаха в Украйна започнаха да валят ежедневно съобщения за взривени складове, командни пунктове, руско ПВО, системи за РЕБ и др.

  Това първо обезкърви руската артилерия и второ – принуди руснаците да „дръпнат“ складовете на около 80 км. от фронта. Руската армия е известна с трагичната си логистика и в много отношения успехите на ВСУ се дължаха на още по-затруднената от HIMARS-ите руска логистика.

  Сега историята се повтаря – след първите взривове причинени от GLSDB, складовете ще трябва да се отдалечат на още толкова – минимум 160 км. от линията на фронта. Това означава още по-лоша логистика, нужда от допълнителни камиони, шофьори, гориво и т.н. По-малко снаряди за артилерията, без която руската армия не е способна нито да напада, нито да се отбранява.

  Още едно важно обстоятелство е, че важна инфраструктура – ЖП и мостове в Крим например ще бъдат в обсег и ще могат да бъдат разрушени подобно на Антоновския мост в Херсон. Евентуално това ще е предпоставка за отрязване на руски групировки, обкръжение и нови жестове на „добра воля“ в южна Украйна – отново подобно на Херсон.

  Тези нови системи са една от причините за самоубийствената офанзива, която Русия предприема около Бахмут и други направления в Донбас и на юг. Руската армия се опитва да превземе важни за логистиката стратегически точки и частично да се предпази от ефекта на новите GLSDB.

  Богдан Велински.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss