петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Не е само Путин! Руските военни също искат ядрени удари!

  Автор: Андрей Солдатов – руски журналист, който се смята за най-добрият познавач на руските специални служби. Той беше и първият, който съобщи за чистките в Пети отдел на ФСБ.

  Руската армия иска повече война, а не по-малко. Според руските военни всестранната помощ на НАТО за Украйна е достатъчно морално основание за да се приложат ядрени удари и да се реши войната в кратки срокове и в пълен обем.

  Ниските и средни чинове в армията не са особено доволни от новата стратегия на Владимир Путин, който изостави голямата цел за превземане на Киев в полза на много по-скромната цел за окупиране на територия на Донбас. Те недоумяват защо се отлага мобилизацията и тоталната война с прилагане на всякакви видове оръжие.

  Също така, военните обвиняват други отдели, преди всичко Петата служба на ФСБ, за това, че Президентът е бил слабо информиран за политическата ситуация в Украйна. Останалата част на ФСБ изглежда също споделят мнението на военните.

  Войната в Украйна раздели руското общество. След 24 февруари много от контактите между независимите журналисти, военните и специалните служби бяха изгубени. В крайна сметка едно е да се оплачеш на журналист от корупция в конкретен отдел, а съвсем друго е да говориш за хода на военните действия с онези, които са заели публична антивоенна позиция. През първия месец на войната много мои източници отказаха да отговорят на обаждания и съобщения.

  Но сега ситуацията се промени драстично. Миналата седмица започнахме да получаваме все повече обаждания и съобщения от нашите контакти в армията и ФСБ с коментари по нашите материали за шефа на Пета служба на ФСБ Сергей Беседа. Генералът първо е изпратен под домашен арест, а след това и в известният затвор „Лефортово“.

  Кремъл полага отчаяни усилия да скрие случващото се около Беседа и Пета служба на ФСБ – дори в „Лефортово“ генералът е с фалшиво име, а шефът на следствения арест е бил спешно сменен. (Следственият комитет излезе с изявление, в което отрича, че Беседа е бил преследван.)

  „Много добре!“ – писаха ни старите контакти в спецчастите на ГРУ. „Това е вярно!“ предадоха от Службата за икономическа сигурност на ФСБ. Видеоклипове с истории за Сергей Беседа и Петата служба получиха милиони гледания в руския YouTube и бяха широко обсъждани в про-кремълските Telegram канали. Говори се, че компрометираща информация за Беседа е събрана от съперничеща агенция – Службата за външно разузнаване на СВР.

  Това означава ли, че военните или ФСБ са спрели да подкрепят войната на територията на Украйна? Краткият отговор е НЕ, точно обратното.

  Руските военни смятат, че замяната на първоначалните военни цели с по-скромни е сериозна грешка. Според мнозина във военната среда на територията на Украйна руската армия се бие не с въоръжените сили на Украйна, а с НАТО. Те смятат, че в тази война руската мирновременна армия се противопоставя на напълно мобилизираната армия на Украйна, която е снабдена с най-модерните оръжия на НАТО и на западните съюзници. В същото време, според руските военни, те все още се бият в рамките на самоограничения, които не им позволяват да нанасят масирани удари по цялата инфраструктура на Украйна. И сега руските военни настояват за тотална война, която включва и мобилизация.

  Разочарованието стана толкова осезаемо, че се разля в публичното пространство. Добре познат в определени кръгове ветеран от специалните части на Руската гвардия Александър Арутюнов (блогър RAZVEDOS) се обърна към Путин с видеообръщение: „Скъпи Владимир Владимирович, моля, решете: воюваме ли във война, или се ебаваме?… Защото, ако се бием, тогава трябва да се бием – тоест да нанасяме удари навсякъде.“

  Той поиска масивна ескалация с въздушни удари срещу украинската инфраструктура или прекратяване на войната. Видеото стана „вайръл“, особено в про-военните групи ВКонтакте и в каналите на Telegram, свързани с руската армия.

  Телеграм канала FighterBomber, който е близък до военната авиация, публикува на 12 април коментар към новините за доставката на оръжия от НАТО за Украйна: „Ясно е, че ще увеличим допълнително групировката за противовъздушна отбрана на границата с Украйна, за да прикрием територията ни от удари с балистични ракети, но също така е ясно, че страните от НАТО имат много повече оръжия от Русия. И е ясно, че на Запад никой няма да се спре само с тезии видове оръжие. Мисля, че докато руските въоръжени сили все още се справят със ситуацията, унищожавайки нови и нови оръжия, доставяни на Украйна, то все още няма за какво да се притеснявате. Но ако украинската страна поеме инициативата (премине в контра-настъпление), тогава мисля, че гарантирано ядрените оръжия ще бъдат използвани. Първо по цели (летища, гари, командни пунктове) на територията на Украйна, а след това според ситуацията.

  И тогава, на 22 април, генералът от руската армия Рустам Минекаев обяви втория етап на „специалната операция“, чиято цел е „установяване на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна“.

  „Контролът над южната част на Украйна е друг изход към Приднестровието, където също има факти за потискане на руско-езичното население. Явно сега сме във война с целия свят, както беше по време на Великата отечествена война, цяла Европа, целият свят беше срещу нас. И сега е същото, те никога не са обичали Русия“, каза Минекаев.

  Това твърдение прозвуча доста странно. Генерал-майор Минекаев е просто заместник-командир на Централния военен окръг и той говори за плановете на командването на годишната среща на Съюза на отбранителните индустрии на Свердловска област – определено не най-високата трибуна в армията.

  Най-правдоподобното обяснение би било, че очевидно Минекаев наскоро е присъствал на някаква армейска среща, където чул нещо, което толкова го развълнувало, че е решил да сподели това знание при първа публична възможност. Това обаче не отменя факта, че думите му само потвърждават общата тенденция – руската армия иска повече война, а не по-малко.

  Източник: https://agentura.ru/investigations/siloviki-ishhut-vinovatyh/

  Интервю по темата:

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss