петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  Как талантливи IT инженери и Илон Мъск помагат за разгрома на Русия при Белогоровка

  Благодарение на даровити украински разработчици на софтуер и на сателитният Интернет на Илон Мъск, украинската артилерия постига невероятна ефективност, неуязвима е, и е далеч напред в 21 век, за разлика от руската, която въпреки, че е „безаналогова“ е безнадеждно изостанала. Това е постижение съизмеримо с аналози на НАТО и постигнато буквално с „подръчни“ средства. Това е такова невероятно постижение, че руските генерали отричаха наличието на подобна система до преди демонстрацията в Белогоровка.

  През първите седмици на месец май войната в Украйна изглежда в задънена улица. Украинците постигнаха важен успех край Харков и отблъснаха руските войски към границата. Свободният периметър около града се разшири до толкова, че руската класическа артилерия не е в състояние да води огън по никоя от градските части.

  В Донбас руската армия постига много бавен напредък благодарение на количеството и концентрацията на артилерия.

  С други думи, новата втора фаза на войната в Украйна е артилерийска.

  Руската артилерия обаче не е особено ефективна – проблемът е, че руските дронове (Орлан-10) са малко и се използват твърде централизирано: предната линия не винаги може да провежда ефективно разузнаване и да насочва артилерийски огън по дадени цели.

  Руската артилерия в болшинството си е съставена от класически оръдия, които на големи разстояния са твърде неточни. Следователно, поразяването на целите изисква огромен разход на снаряди – просто се води огън по „квадрат“ от местността и надеждата е, че количеството снаряди ще донесе качество на пораженията.

  Още един детайл от класическата артилерийска война е начина на разполагане на оръдията. Без значение дали са САУ (Самоходни артилерийски установки) или класически оръдия – съответното подразделение се дислоцира на примерно 10, 15, 25 или повече километра от фронта, чака подаване на координати, правят се изчисления и всички оръдия се насочват по целта и започват да стрелят.

  Батарея САУ (Самоходни артилерийски установки)
  Батарея САУ (Самоходни артилерийски установки) водеща огън от единична локация

  Руската армия има на въоръжение и радарни системи, които много бързо локализират това скупчване на оръдия по треакторията на изстреляните снаряди и в рамките на до 1 минута може да бъде даден отговор. Съответно, ако оръдията не бъдат своевременно изтеглени – следват поражения и унищожение за противниковата артилерия. Това съкращава времето за водене на огън от класическата артилерия, а оттам и обема на нанесени поражения.

  След това кратко въведение, стигаме до същността – разгрома на руската армия при опита за десант край Белогоровка разкри смразяващи кръвта на руските военни подробности за новите възможности на украинската артилерия. При тази операция руската армия загуби до две батальонно-тактически групи, което се изразява в унищожението на 73 единици бронирана техника и над 500 войника. Това е около 10% от руските сили по това направление.

  Разгромена руска техника при Белогоровка – поглед от въздуха.

  Благодарение на даровити разработчици на софтуер и на сателитният Интернет на Илон Мъск, украинската артилерия постига до 5 пъти по-добра ефективност, неуязвима е, и е далеч напред в 21 век, за разлика от руската, която въпреки, че е „безаналогова“ е безнадеждно изостанала.

  Това е постижение съизмеримо с аналози на НАТО и е постигнато буквално с „подръчни“ средства. Това е такова невероятно постижение, че руските генерали отричаха наличието на подобна система до преди демонстрацията в Белогоровка.

  Руската армия също се е опитвала да разработи нещо подобно и естествено „безаналогово“, но е стигнала до където и „руский карабль“.

  Как работи украинската децентрализирана мрежа за насочване на огъня?

  Украинската армия е разработила апликация за телефон, която позволява за десетина секунди да се насочва огън по цели, идентифицирани от дронове и частите на предна линия. Практически всяко едно оръдие, в зависимост от гео-локацията си получава готови индивидуални параметри за прицелване, и за секунди е готово за стрелба.

  Със същата бързина и в рамките на 10-15 секунди всички оръдия от групата могат да получат и индивидулани параметри за прицел с оглед на корекция на огъня.

  Всичко това се случва онлайн и се подава директно от разузнавателния дрон, който кръжи над целта.

  В същото време този огън не се води от батареи скупчени в една зона, а от отделни артилерийски установки, разпръснати на голяма площ – буквално на десетки квадратни километри. Самотни оръдия тук и там. Това увеличава шансовете им да оцелеят под вражески ответен артилерийски и самолетен огън: самотно оръдие е по-трудно за разузнаване и дистанционно унищожаване.

  Буквало по целта валят снаряди от всички посоки и ответният удар е практически невъзможен.

  Руската армия е разгромена близо до Белгоровка при опит за десант
  Руската армия е разгромена близо до Белогоровка при опит за десант на речна преграда

  В допълнение, критична роля изиграха и доставките на комплекти за сателитен интернет на StarLink от Илон Мъск още в началото на войната. Тези безвъзмездни доставки продължават. StarLink направи възможно оборудването на тази децентрализирана система за управление на огъня с надеждни и сигурни комуникации.

  Още в първият ден на войната, руски хакери успяха да хакнат украинската системна за сателитен Интернет, която се ползваше от ВСУ.

  На руските хакери обаче не им се получава по този начин със StarLink. Въпреки отчаяните двумесечни опити системата на Илон Мъск остава непробиваема. Това безсилие провокира и комедийният шеф на Роскосмос – Дмитрий Рогозин да избълва ред заплахи по адрес на Илон Мъск и спътниците на StarLink.

  Източник: https://meduza.io/feature/2022/05/12/v-donbasse-idet-srazu-dva-nastupleniya-rossiyskoe-i-ukrainskoe

  Източник: https://www.youtube.com/watch?v=aE2dQRXnnII

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss