четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  03.06.2022, „Помолиха ме да предам, че руското командване се справи отлично със задачата да унищожи собствената си армия“

  Андрей Морозов, руски командир от предните линии край Изюм.

  Източник: https://boevojlistok.ru/34981-andrej-morozov-nikak-bljat-chast-1.html

  От 35-та армия на въоръжените сили на Руската федерация, воюваща в горите край Изюм, ме помолиха да предам, че като цяло командването на армията се справи отлично със задачата да унищожи собствените си войски. Към 03.06.2022 личният състав е понесъл загуби, които правят нашите части не боеспособни. За да отбележат това събитие, на фронта пристигнаха камиони „Камаз“, натоварени с боя за обувки и тоалетна хартия. Тоалетната хартия, изминала част от пътя под дъжда в каросерии с течащи покривала, разбира се, беше напълно мокра и неподходяща за използване без изсушаване (Въпросът как да се изсушат големи количества тоалетна хартия в момента се съгласува с командването.)

  Задачата по унищожаване на собствените войски беше улеснена от факта, че първо – армията прехвърлена от Далечния изток беше недокомплектована. Първоначално се разгърна непълен корпус от само два пълни мото-стрелкови бригади като основна ударна сила и, второ – войските бяха натикани в гора. Обстоятелствата, в които попаднахме удивително възпроизвеждат обстоятелствата на месомелачката при Хартген от есента-зимата на 1944 г. на Западния фронт, където германците успяват да сдържат успешно съюзническото настъпление за доста дълго време с помощта на ограничени бойни единици, използвайки естеството на терена, укрепления и добре функционираща система за огън, предимно артилерия.

  Ръководството на армията беше достатъчно да гарантира, че войските не получават необходимите средства за създаване на полеви укрепления и убежища. В горски условия, когато значителна част от вражеските снаряди и мини експлодират в короните на дърветата, посипвайки всичко наоколо с шрапнели – липсата на укрепления като цяло решава въпроса с унищожаването на личния състав и леките бронирани машини.  Половината от машините в момента са извадени от строя по технически причини, а другата половина – поради поражения от шрапнели и снаряди.

  От средствата за механизация и ускоряване на фортификациите армията разполагаше с едва 20 фортификационни разчета, способни донякъде да ускорят изграждането на един команден пункт. Нямаше необходимия брой лопати БСЛ-110, изобщо нямаше кирки. Липсата на лопати за построяването на поне някакви укрития беше компенсирана с максимално използване на релефа. В това време техниката, стояща без укритие, която нямаше как да се окопае, беше методично унищожена от врага.

  Тъй като липсваха благодетели, способни своевременно да закупят и доставят поне малки количества цивилно комуникационно оборудване, комуникациите по време на военните действия бяха осъществявани на първата линия, в най-добрия случай, чрез полеви телефони ТА-57, а в повечето случаи – от свързочници носещи съобщения.

  Противникът, оборудван със съвременни радиокомуникации и масово използващ дронове, включително комерсиални квадрокоптери, методично ни нанасяше значителни загуби с минимален разход на муниции, убити и ранени.

  Така до началото на юни броят на боеспособната пехота в някои батальони на мото-стрелковите бригади на армията беше успешно сведен до 12-15 души (батальон от 64-та бригада). В 38-а и 64-та мото-стрелкови бригади има по-малко от сто души действително боеспособни войници.

  ЧВК „Вагнер“ и „Редут“ отказаха да щурмуват вражески позиции в района, като казаха, че не им плащат ДОСТАТЪЧНО пари за такава работа.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss