четвъртък, юни 20, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  През 1223г. Киевската Рус е разгромена от Златната Орда. Акт на възмездие би било ако Ордата подпише капитулацията на 31.05.2023

  На 31.05.2023 се навършват 800 години от битката при река Калке, в която Киевската Рус е победена от монголската Златната Орда.

  Започва период на монголска доминация и упадък на Киевското княжество. Малко преди това се формира Московското Княжество, което става васално в рамките на Монголската държава. Московското Княжество се развива като монголски васал в следващите 150 години. Това е Княжеството, което поставя началото на Руската империя с коронясването на Иван IV през 1547.

  Още интересни детайли около битката с монголските орди при р. Калке, които 800 години по-късно я свързват със съвремието.

  Един от двамата митични генерали предвождащи монголските войски при р. Калке е Субудай-Маадыр. Субудай е главен военен стратег на Чингис хан и неговия трети син Огодай. Защо този факт привлича вниманието в контекста на днешната война?

  Руският министър на отбраната Сергей Кожогетович Шойгу е родом от република Тува – изключително бедна руска територия, която се намира в най-южната сибирска част на РФ. Шойгу е известен с това, че е изградил култ към личността си по родните места. Това например е постоянната музейната експозиция посветена на Министъра:

  Постоянната музейна експозиция посветена на Шойгу в Тува
  Постоянната музейна експозиция посветена на Шойгу в Тува

  Увлекателен разказ за Република Тува и нейният световно известен представител може да видите тук: https://youtu.be/RjAc7UuerUw

  Поразителното обаче е, че Шойгу искрено вярва, че той самият е прероденият Субудай-Маадыр. В Тува Шойгу масово е изобразяван като монголския пълководец. Има и множество издадени книги и материали по въпроса.

  В най-добрите маоистки и северно-корейски традиции Книжката „Сын Хур-Кужугет Сергек с темно-рыжим скакуном“ е обект на почит и поклонение от местните тувански чиновници. В нея Шойгу е изборазен като Субудай и книжката съдържа духовно-нравствени наставления от министъра на РФ.

  И накрая – самата река Калке се намира на окупирана украинска територия. В очертанията на днешната Донецка област. Киевската Рус води същата битка, по същите места, само че 800 години по-късно.

  Книжките се почитат като светини от местните чиновници
  Книжките се почитат като светини от местните чиновници
  Шойгу изобразен като Субудай.
  Шойгу изобразен като Субудай.
  Син Хур-Кужугета Сергек
  Син Хур-Кужугета Сергек
  Сувенирна книга посветена на Шойгу
  Сувенирна книга посветена на Шойгу

  Богдан Велински.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss