петък, май 31, 2024
spot_img
More

  ПОСЛЕДНИ

  КОРАБОРЕМОНТ И КОРАБОСТРОЕНЕ БЕЗ АНАЛОГ

  Винаги е удоволствие и винаги може да се научи нещо ново от интервютата на Алексей Рахманов – ген. директор на акционерното дружество „Обединена Корабостроителна Корпорация“. Интервю от края на септември хвърля нова светлина върху военното корабострене в Русия.

  Интервюто на Алексей Рахманов от септември 2021
  Интервюто на Алексей Рахманов от септември 2021

  На въпрос защо се бави започналият през 2018 година ремонт на тежкия крайцер-авионосец „Адмирал Кузнецов“ Рахманов отговори, че по договор ремонтните работи трябва да завършат към 2023 година. Следователнно, всичко изглежда наред. Проблема се оказва другаде. По време на подписването на договора се е предполагало, че на ремонт подлежи само единия от четирите газо-турбинни агрегати. Към днешна дата е станало ясно, че от ремонт имат нужда всичките четири агрегата, а това добавя към времето за ремонт още едни 10-11 месеца.

  Ремонта на авионосеца Адмирал Кузнецов
  Ремонта на авионосеца Адмирал Кузнецов
  Котлоагрегат KBG-4


  Ако не възникнат други усложнения, кораба ще бъде предаден към края на 2022 година и ще влезе в цикъл на изпитания до 2023. В по-предишни съобщения до медиите последните срокове бяха 2021 и 2022 съответно, а това съвсем не изглежда наред.


  Трябва да припомним, че през октомври 2018 „Адмирал Кузнецов“ се размина за малко да отиде на дъното, когато плаващият док ПД-50 потъна, а един от ремонтните кранове се сгромоляса и проби палубата на кораба.

  Авионосеца "Адмирал Кузнецов" на плаващ док
  Авионосеца „Адмирал Кузнецов“ на плаващ док


  В допълнение, през декември 2019 година „Адмирал Кузнецов“ за малко не изгоря в авария, последвана от пожар.


  Не е случайно, че през април пристигналият на инспекция Шойгу трудно прикриваше яростта си. Сроковете, които се дискутираха при тази инспекция надвишаваха с поне година сроковете, цитирани от Рахманинов в интервюто. В крайна сметка, поне по текущи оценки ВМФ на Русия ще си получи обратно единственият авионосец най-рано някъде през 2024 година. Това е чудесно съвпадение с президентските избори и ще бъде един ценен подарък за Путин.

  Шойгу на инспекция на ремонта на авионосеца "Адмирал Кузнецов"
  Шойгу на инспекция на ремонта на авионосеца „Адмирал Кузнецов“


  Друг епичен кораборемонтен проект е ремонта на тежкият атомен ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“. Корабът влиза за ремонтни дейности през 1999 година, но ефективно работите започват през 2013 година. Срокът за завършване беше фиксиран на 2018 година, но увеличеният обем работи и модернизации, в комбинация с липсата на квалифицирани кадри доведе до няколкократно изместване на сроковете. Последният срок е 2023 година и за основни виновници се сочат различни доставчици. Междувременно проекта поскъпна и няколко пъти.


  Видно е, че зад фасадата на парадите на ВМФ и демострационни пускове на ракети „Калибр“ се крият грамади от проблеми.

  Руското ВПК не е в състояние да спази нито един от сроковете за предаване в експлоатация. Днес, построяването на не-голям кораб отнема от 4 до 6 години. Построяването на военен съд с голям тонаж може да отнеме от 7 до 15 години.

  При сегашните темпове на корабостроене, ВМФ на РФ може да остане без есминци, крайцери и авионосци след 10-15 години. Напълно възможно е корабите I-ви ранг, с водоизместимост над 5000 тона да се намират в не-боеспособно състояние.


  Руските турбо-патриоти могат да продължават да живеят в някаква паралелна реалност, където Русия е могъща свръх-държава внушаваща свещен трепет, но реалностите са съвсем други.

  Източник: MixNews

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Don't Miss